Sayelerinde AKP karşıtlığı suç oldu

Genelkurmay'ca hazırlandığı iddia edilen "gizli belge", Gülen cemaatinin meşrulaşmasına yol açtı. Belgeler ortada uçuşurken sola ve diğer unsurlara karşı hazırlanan "hareket planları"nın neden ortalığa dökülmediği merak ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Taraf gazetesinde yayınlanan ve Genelkurmay'da hazırlandığı iddia edilen "AKP'yi ve Fethullah'ı bitirme planı", AKP karşıtlığını mahkum etme operasyonuna dönüşüyor. Daha önce çeşitli konularda yaptığı çıkışlarla AKP'nin elini güçlendiren TSK'nın bir kez daha hükümete koz veren bir organizasyonun içinde olması, kasıtlı mı yapılıyor tartışmasını da beraberinde getirdi.

AKP rahatlıyor, Fethullah meşrulaşıyor
Ergenekon davasının inandırıcılık sorunlarından kurtulamaması üzerine yandaş basında bir süredir "yeni komplolar var" iddiası işleniyordu. Ergenekon'la dolaylı olarak ilişkilendirilen komplo iddialarına Fethullah Gülen de doğrudan katılmış ve "inananları terörist olarak gösterecekler" demişti.

Bu iddialarla birlikte Gülen cemaatinin halkla ilişkiler atağına geçtiği, AKP ile cemaat arasındaki soğukluğun da giderildiği gözlendi. Son olarak, Türkçe Olimpiyatları sırasında hükümet partisinden büyük destek gören Gülen cemaati, medyadaki ilişki ağını da güçlendirerek kendini hızla meşrulaştırmaya başladı.

Taraf gazetesinin haberinin tam da bu döneme gelmesi dikkat çekiyor. Bundan birkaç yıl önce tarikatlaşmaya karşı herhangi bir devlet kurumunda alınacak önlemler "normal" karşılanırken, şimdi büyük tepki topluyor. Bu açıdan Fethullah Gülen ile birlikte AKP'nin aynı belgeye konmuş olmasının "anlaşılmaz" olduğunu ileri sürenler de var. Faşizm dönemlerinde bile TSK'nın "hukuka uygunluk" için çaba gösterdiğini vurgulayanlar, hükümet ile yasal pozisyonu tartışmalı bir cemaati aynı yazılı belgeye koymanın kasıtlı bir hata olabileceğini iddia ediyorlar.

Fethullah Gülen'in, AKP hükümeti ile birlikte anılmasının cemaate büyük bir yasallaşma olanağı verdiğini ileri süren bu çevreler, AKP'nin de şu ana kadar bu durumdan hiç şikayetçi gözükmediğine dikkat çekiyorlar.

Erdoğan dava mı açacak?
Tayyip Erdoğan'ın dün partisinin Şanlıurfa İl Kongresi'nde "gerekirse hukuki yollara başvuracağız" demesi, AKP'nin Genelkurmay'a ya da TSK'nın bazı birimlerine dava açacağı yorumuna yol açarken, Genelkurmay'ın konuya ilişkin yayın yasağına bir tepki de Ergenekonculukla suçlanan Demokrat Parti lideri Cindoruk'tan geldi. Genelkurmay, yayınlanan "gizli belge"ye ilişkin soruşturma başlattığını açıklamış ve belgeye yayın yasağı getirmişti.