Savcılarda RedHack muamması

Ergenekon savcısı Muammer Akkaş’ın, “sanal terör örgütü” suçlamasıyla RedHack hakkında soruşturma açmaya hazırlandığı bilgisi basına yansıdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, RedHack hakkında daha önce “bölücü silahlı terör örgütü” ve “terör örgütü değil” şeklinde iki farklı yorumda bulunmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eylemlerinin şiddet içermediği gerekçesiyle “terör örgütü örgütü” olmadığını belirterek görevsizlik kararı verdiği RedHack hakkında, bu defa Ergenekon savcısı Muammer Akkaş’ın “sanal terör örgütü” iddiasıyla dava açmaya hazırlandığı yazıldı.

Dün Sabah gazetesinde yayımlanan haberde, Emniyet ve istihbarat birimlerinin, kızıl hacker grubu Redhack’in sosyal medya başta olmak üzere bütün internet faaliyetlerinin mercek altına alındığı ileri sürüldü. Emniyet tarafından hazırlanan fezlekenin, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne gönderildiği belirtildi.

Ergenekon Savcısı Muammer Akkaş’ın yürüteceği soruşturmada, polisin IP adreslerini ve kimliklerini tespit ettiği iddia edilen RedHack üyeleri hakkında “sanal terör örgütü” üyeliğinden işlem yapılacağı öne sürüldü.

Eyleme çağrı 
‘terör’e delil!
Fezlekede grup üyelerinin Gezi Parkı olayları sırasında Twitter’da halkı eyleme çağırıp, suç işlemeye teşvik edici paylaşımlarda bulunduklarının öne sürüldüğü aktarıldı.

Haberde, “suça teşvik” suçlamasına delil olarak gösterilen tweet’ler ise suçlamanın hukuksuzluğunu açıkça gösteriyor:

14 Haziran: “Bugün 14:00’dan sonra ülkenin her yerinde bütün meydanlarda”, “Biz işlere yoğunlaşırken siz de bugünün eylemleri duyuruları açıklamaları acil istekleri”, “Direniş haberi tagına yazın lütfen”, “Direniş büyüyerek devam ediyor”, “Direniş haberlerini buluşma noktalarını acil çağrıları”, “Direniş haberi tagına yazalım takip edelim.”

15 Haziran: “Eşit adil sömürüsüz sınıfsız bir dünya için kardeşlik için özgürlük için ve hürriyet için kalbimizle yürüyoruz. Yiğitseler durdursunlar bizi”, “Kendi mitinglerinde bedava otobüs bedava yağmurluk - kılavuzluk bedava yemek verenler. Bize gelince toma, gaz, jop diyorlar susacak mısınız?” ve “Gazi, Sarıgazi, Okmeydanı, Nurtepe, Çağlayan, 1 Mayıs, Gülsuyu. Sizi bekliyor eviniz. Kardeşiniz. Anneniz.”

Başsavcı Vekilliği: Terör örgütü değil
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mart 2012’de yapılan operasyonlarda RedHack üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 17 kişi hakkındaki iddianamede, “bölücü silahlı terör örgütü” suçlamasını yöneltmişti.

RedHack, operasyonlar olduğunda, gözaltına alınanların kendileriyle ilgilerinin olmadığını belirten bir açıklama yapmış, 3 üniversite öğrencisi, 8 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

9 Mayıs 2013 tarihinde, Terörle Mücadale Kanunu ile görevli Ankara Başsavcı Vekilliği, eylemlerinin “şiddet içermediği” gerekçesiyle RedHack’in terör örgütü olmadığı yorumunda bulunarak soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vermişti.

RedHack hakkında soruşturma başlatmaya hazırlandığı belirtilen Savcı Muammer Akkaş, Çarşı üyelerini de Gezi eylemleri nedeniyle sorgulamış ve tutuklanmalarını talep etmişti. Geçtiğimiz günlerde Savcı Akkaş’ın, “Gezi eylemlerine katılmayan ancak organize ettiği iddia edilen kişi ve kurumlar hakkında soruşturma başlattığı” yönünde iddialar basına yansımıştı.

RedHack’ten yanıt
RedHack, haklarında hazırlanan fezlekede “sanal terör örgütü” ifadesinin kullanılmasına tepkisini #RedHackisNotTerrorist (RedHack terörist değil) hashtag’iyle Twitter üzerinden duyurdu:

"Yeteneklerimizle bankaları hortumlamadık ya, adam yakmadık ya, insanı doğayı sevdik ya, işte bu yüzden terörist olduk.
• Adımızı edemeyenler Gezi Parkı Direnişi’nde attığımız twitler yüzünden bizi “günah keçisi” ilan edeceklermiş.
• Yine hangi masumlarin basini yakacaksin?
• Halkı isyana teşvik etmişiz diye “terorist olmakla” itham ediyorlar, koyunluğa teşvik etsek kahraman derlerdi.
• Bu ülkede her hak isteyeni terörist diye etiketleyen zihniyete dur demek, isyan etmek lazım, sokaklar çıkmak lazım!
• Suriye’de iç savaş çıkaranlar, Afganistan’da, Irak’ta kadınlara tecavüz edenleri alkışlayanlar kahraman, biz terörist!
• ABD, Anonymous’u Wikileaks’i bile terörist ilan edemezken, bizim sivri zekalar ayda bir karar değiştiriyorlar.
• Terörist demek, halkı baskı, korku ve panik ile yıldırmak ve şiddet uygulamak ise, bunu yapan RedHack mi yoksa AKP mi?
• İşin ilginç kısmı Ankara “bunlar şiddet içermiyor, terörist degil” diyor, İstanbul ise “twit atmışlar, terörist” diyor.
• Makarna kömür dağıtmadan insanların sevgisini ve desteğini kazandık ya, zorlarına bu gidiyor herhalde.
• 1 ayda 65’i komalik 10 bin insaniı yaralayan 12 insanın gözünü çıkaran, 5 kişiyi öldüren Polis, bize terörist demiş.
• Benzin alıp iki adam yaksaydık şu an milletvekili oluyorduk."