Savcılar çıldırdı: 'Deniz gözlüğü' taşıyan profesyonel eylemci!

Beşiktaş’taki eylemlerde gözaltına alınan 42 kişi bugün savcılığa çıkarıldı ve 7'si tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti, mahkeme bu talebi reddedip 7 kişiyi de serbest bıraktı. Peki, savcılık hangi delillerle tutuklama istedi?

Gezi Parkı eylemleriyle başlayıp Türkiye’ye yayılan eylemlerde polisin yoğun saldırısıyla sokakta, dükkanda, köşede, kıyıda yapılan gözaltı avıyla alınıp günlerdir emniyetlerde tutulanlar hakkındaki suçlamalar trajikliğiyle devam ediyor. “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanunu muhalefet” gerekçesiyle gözaltında alınanlar arasında yoldan geçenden, mekan baskınında tesadüfen orada bulunana kadar genç, kadın, yaşlı, çokça insan skandal suçlamalarla karşı karşıya.

Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş’taki eylemlerde gözaltına alınan 42 kişi bugün savcılık ifadesi için adliyeye çıkartıldı. Çağlayan Adliyesi’nde ifade veren 42 kişiye savcılığın yönelttiği sorular arasında “Başbakan’a küfrettiniz mi” şeklinde bir soru da bulundu. Ancak savcının soruları kadar gösterdiği deliller de tuhaflık içerdi. Savcılık, gözaltına alınanların üstlerinden “deniz gözlüğü” çıkmasını delil olarak kabul etti, bu “delille” 42 kişiden 7’sini tutuklama istemiyle mahkemeye sevketti.

'Sesi kısık' gerekçesiyle tutuklama istedi
Ancak bir skandal da mahkemeye sevk kararında ortaya çıktı. Savcı sevk kararında, “Şüphelilerin çantalarında deniz gözlüğü bulunduğu, bu da profesyonel eylemci olduklarını…” şeklinde yorum yaptı. Yine skandal bununla bitmedi, savcı 7 kişiden birinin de sesinin “kısık” olmasını gerekçe göstererek tutuklanması isteminde bulundu ve bu suçlamalarla haklarında tutuklama istenen 7 kişi bu gece mahkemece serbest bırakıldı.

“Eylemde ağzının açık olduğu” fotoğrafı delil diye iddianamelere koyan savcıların, artık delil olarak deniz gözlüğünü de “tutuklanma gerekçesi” göstermesi, daha ne tür deliller üretilebileceği konusunda akıl zorlamaya devam edeceklerini gösteriyor.

Selin Asker (soL)