Savcı KCK'dan alınan gazetecilere bunları sordu

KCK operasyonunda gözaltına alınan gazetecilere savcı, gazetecilik faaliyetlerine ilişkin sorular yöneltti. Fotoğraflar, telefon görüşmeleri, hazırlanan haberlerden "suç delili" üretilen sorguda, aramalarda bulunan Kürtçe müzik CD'si de yöneltilen sorular arasında yer aldı.

KCK adı altında yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Özgür Gündem, Diha, Etha, BirGün çalışanları ile birlikte 48 gazetecinin savcılık sorgusunda ilginç detaylar yer alıyor. Sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen gazetecilerin "suç delilleri"nin gazetecilik faaliyetleri olduğu görülüyor. Gizlilik kararı bulunan soruşturmada savcının, "suç unsuru" olarak öne sürdüğü iddialar arasında telefon konuşmaları, haber takibi esnasında çekilmiş fotoğraflar, haber paylaşımı gibi gazetecilik faaliyetlerini kapsayan gereçler bulunuyor. Öte yandan aramalarda el konulan Kürtçe müzik CD'leri de savcının suç unsuru kapsamında yer aldı.

Cihan Kansız da sorguda
İfadeleri alan savcılar arasında Ergenekon soruşturması savcısı olarak bilinen Cihan Kansız da yer alıyor. İfade alan diğer soruşturma savcıları ise İsmail Göktürk, Hakan Karaali, Rasim Işık Altın, Hüseyin Kaplan, Sadettin Sarıkaya, Emin Aydın, Muammer Akkaş, Mustafa Çavuşoğlu, Bilal Bayraktar, Ahmet Nuri Savaş, İsmail Tandoğan.

Savcı neler soruyor?
Savcılık sorgularında 30 avukat bulunuyor. Soruşturma savcıları, ifadelerini aldıkları gazetecilere ağırlıklı olarak yaptıkları telefon görüşmelerini sordu. Savcılar gazetecilere, aramalarda el konulan Kürtçe müzik CD'lerini neden bulundurduklarını da sordu. Ayrıca gazetecilere, "Öcalan'dan talimat alıyor musunuz?" şeklinde soru yönelten savcı, yaptıkları haberlere ilişkin detaylar da istedi.

Zaman şeması savcının dosyasında
Ayrıca savcılığın soruşturma dosyasında Zaman gazetesinde yayınlanan "KCK şeması" da yer aldı. Zaman gazetesinde, "KCK Basın Konseyi Şeması" olarak yayınlanan "şemayı" referans aldığı görülen savcının, bu şemayı gazetecilere göstererek "KCK basın komisyonunda yer alıyor musunuz?" şeklinde soru yöneltti. Öte yandan savcılık, gazetecilerin 2005 yılında Kandil'de KCK basın komisyonu olarak yapılan toplantıya katıldıklarına ilişkin iddiaların bulunduğunu ve o tarihlerde orada bulunup bulunmadıklarına ilişkin bilgi istedi. Özgür Gündem, Diha çalışanlarına ise, "Bulunduğunuz yayın kuruluşunun yayın çizgisi nedir" şeklinde soru soruldu. Gazetecilerin ise bu soruya "sol" şeklinde cevap verdiği belirtiliyor.

"Telefon numaran neden var?"
22 aydır puşi taktığı için tutuklu yargılanan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül de savcının suç delilleri arasında yer aldı. Savcı gözaltında bulunan Diha muhabiri Çağdaş Kaplan'a , Kırmızıgül'ün telefon hattından çıkan telefon numarasını sordu. Kırmızıgül'ün gözaltına alındığında telefonunda bulunan numaralarda, Kaplan'ın numarasının da bulunduğunu belirten savcı, "Neden senin telefon numaran Kırmızıgül'ün telefonundan çıktı" şeklinde soru yönelterek "suç delili" üretmiş oldu.

Habere değil eyleme gitmiş!
Öte yandan gazetecilerin haberlerini hazırladıkları eylemlerde çekilmiş fotoğrafları da savcılığın soruşturma dosyasında yer aldı. Polis kameralarıyla çekilmiş fotoğraflarda gazetecilerin ellerinde fotoğraf makinası ve kamera bulunduğu halde, "Bu eylemlere katıldınız mı?" şeklinde soru yönelten savcı, fotoğrafların yanına polis müdahalelerinin yaşandığı fotoğrafları da katarak gazetecilere "eylemci" tanımı koydu.

Fotoğraf göndermek suç!
Gazetecilerin haber hazırlamak için birbirlerine gönderdikleri fotoğraflar da "örgüt propagandası" suçlamasıyla dosya kapsamında yer aldı. AFP muhabiri Mustafa Özer'in çektiği fotoğrafların da suçlamaya konu edildiği belirtiliyor.

7 kişi serbest, 41 kişi mahkemeye sevkedildi
Özgür Gündem editörü Hatice Bozkurt'un serbest bırakılmasıyla, gözaltında tutulan 47 kişinin durumu savcılık sorgusunun ardından ana soruşturma savcısı Bilal Bayraktar'ın kararıyla netlik kazandı. AFP muhabiri Mustafa Özer, Diha muhabiri Evrim Kepenek ile Ülfiye Özcan, Hamza Sürmeli, Murat Eroğlu ve Celal Kaya serbest bırakıldı. 41 gazeteci tutuklama istemiyle İstanbul 9. Ağır Ceza nöbetçi mahkemesine sevkedildi.

(soL - İstanbul)