Sansüre karşı meydanlara sığmadılar!

Sansüre Karşı Yürüyüş eyleminde Taksim'de muazzam bir kalabalık toplandı.

22 Ağustos’ta uygulamaya konulacak internet sansürüne karşı bugün on binler sokaktaydı.

İnternet sansürünü protesto etmek üzere birçok kentte eş zamanlı protestolar düzenlendi. İstanbul’daki eyleme katılmak üzere saat 14’te Taksim Meydanı’nda buluşan binlerce kişi ile İstiklal Caddesi belki de tarihinin en kitlesel eylemlerinden birine tanıklık etti. Kalabalık Galatasaray Meydanı’ndan tünele doğru ilerlerken kortejin sonu hala Taksim Meydanı’daydı.

Uludağ sözlük, inci sözlük ve ekşi sözlük gibi internet sözlükleri kullanıcılarının yoğun katılımı dikkat çekerken, idefix.com, itiraf.com gibi websiteleri de renkli dövizleriyle alanda yerlerini aldı.

İzmir'de de insanlar sansüre karşı sokaktaydı. İzmir'deki eylemin haberi için tıklayınız.

Eylemde ana pankartı taşıyan grup başlarda "AKP demiyoruz, BTK diyoruz" gibi yönlendirmelerde bulunmaya çalışsa da, kitle sürekli AKP karşıtı sloganlar attı. “Tayyip elini internetten çek”, “Yasağa karşı omuz omuza”, “Sansüre boyun eğmiyoruz", ”Durdur, durdur, AKP’yi durdur” , “Paketlenmek istemiyoruz” sloganlarının yankılandığı eylemde TİB tarafından yasaklanan kelimeler de teker teker sayıldı.

“Bir, iki üç, TİB”, "Hüseyin Üzmez de Haydar Üzer mi?", “Kitapları toplatan, interneti kapatan hükümet istifa”, “İnternete sehven giriyoruz”, “Devlet linkime karışamaz”, “Çocukları filtre değil aile korur”, “Zalimin zulmü varsa sehvenin allahı var”, “Memlekette tık yok”, “Özgürlüğümüze tıklamayın”, “Çocuk ölümlerine, töre cinayetlerine filtre”, “Sansüre hayır, internete özgürlük” , “Sansürünü de al git”, “Orta çağa az kaldı, Yola devam” gibi yaratıcı döviz ve pankartlar alanı doldurdu.

Sansüre Karşı Yürüyüş eyleminde Taksim'de muazzam bir kalabalık toplandı. 22 Ağustos’ta uygulamaya konulacak internet sansürüne karşı bugün on binler sokaktaydı. Eylemin fotoğrafları soL kadraj'da: Sansüre karşı meydanlara sığmadılar!

Google yerine Milli Arama Motoru, Youtube yerine MilliTube dövizleri ile Çarşaf giymiş bir grubun taşıdığı "İnternetiniz islami usullere uygun kesilmektedir” pankartı ve "Richard Dawkins bilim insanı, Pornocu değil gerizekalı" yazılı döviz dikkat çekenler arasındaydı.

5651 nolu İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a gönderme yapan “AKP+CHP+MHP=5651” pankartları ile YouTube’a erişim yasağı sürerken “Ben giriyorum, siz de girin” diyen Başbakan Erdoğan’a hitaben “Tayyip artık YouTube sana da yasak” dövizleri de dikkat çekti.

Çeşitli sol örgütler de sansüre boyun eğmeyeceklerini göstermek üzere Taksim’deydi. Türkiye Komünist Partisi de www.tkp.org.tr imzalı “Makas AKP’nin elinde”, “22 Ağustos İnternet Darbesine Boyun Eğme”, “Yasakçı AKP’ye Boyun Eğme”, Yandaşa, Baskıya, Yasağa Boyun Eğme” dövizleriyle alandaydı.

Eyleme futbol kulübü taraftarlarından da destek geldi. Galatasaray taraftarları “Sansüre karşı tek yumruk” pankartı ile dikkat çekerken, Fenerbahche de “Sansür hayaldi, gerçek oldu” pankartıyla yürüdü.

Kortejin en önünde yer alan Şarkıcı Haluk Levent de eyleme destek verenler arasındaydı.

“Susturamazsınız”, “Susmayacağız”, “Boyun eğmeyeceğiz”, “İnternet sansürüne hayır”dövizleriyle alandaki yerini alan soL haber portalı olarak bir kez daha siz okuyucularımızı sansüre boyun eğmemeye çağırıyoruz.

(soL - İstanbul)