Sanık da Ergenekon hedef de

Geçtiğimiz sene Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan Molotof kokteylli saldırıya ilişkin iddianamesini tamamlayan savcılık eylemin "Ergenekon terör örgütü"nün işi olduğu sonucuna vardı. İşin ilginç yanı saldırganların öldürmeyi planladığı ortaya çıkan gazetenin yazarı İlhan Selçuk da "Ergenekon terör örgütü" ile bağlantılı olarak yargılananlardan.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 29 Mart 2008'de Cumhuriyet Gazetesi'ne 3 kişi tarafından molotof kokteyli atılmasına dair soruşturmayı tamamladı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ın hazırladığı iddianamede eylemin siyasi amaçlı olduğu belirtiliyor ve eylemin "Ergenekon terör örgütü" ile bağlantısı kuruluyor. Savcılığın vardığı sonuca göre Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk'u öldürmeyi de hedefleyen saldırganlar "Ergenekon terör örgütü" ile bağlantılı. Ancak İlhan Selçuk da geçtiğimiz Mart ayında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve "Ergenekon terör örgütü" ile bağlantılı olmakla suçlanmıştı.

Tüm yollar Ergenekon'a çıkıyor
İddianamede yer alan, saldırıyı azmettiren Bedirhan Şinal'in arkadaşına yazdığı bir mektupta Şinal'in "İlhan Selçuk'un öldürülmesinin kendisine verildiğini fakat bu işi gerçekleştiremeden paket olduğunu" anlattığı belirtiliyor. Savcıların iddianamede dikkat çektikleri nokta ise mektubun gönderildiği adresin Muhammet Yüce isimli Ergenekon davasından tutuklu şahsa ve mektupta yer alan bir telefon numarasının da yine Ergenekon soruşturması kapsamına tutuklanan Emin Gürses'a ait olduğu.

Savcılık iddianamede, Şinal'in Edirne F Tipi Cezaevi'nden İlhan Selçuk'a göndermek istediği ancak cezaevi yönetiminin el koyduğu bir mektuba da yer veriyor. Şinal bu mektupta, İlhan Selçuk'a aslında gazeteye bomba atıp ardından kendisini öldürmesi gerektiğini ama kendisinde öldürme arzusu olmadığı için eylemi basit bir eylem haline getirdiğini, isteseydi kendisini kolaylıkla öldürebileceğini, elinde kendisine ait bilgi ve belgelerin bulunduğunu, öldürülmemesinin öldürülemeyeceği anlamına gelmediğini, düğmeye basıldığında öldürüleceğini yazmış.

Savcılık ise bu iki mektuptan yola çıkarak mektuplarda adı geçen şahısların Ergenekon operasyonu kapsamında şüpheli olduğuna dikkat çekiyor ve Şinal'in beyanlarında Robert Hatemo ve Orhan Pamuk'a karşı suikast hazırlanmasına yönelik görüşmelerin de olduğunu belirterek "suça konu eylemlerin ülkede kaos ve kargaşa ortamı yaratarak devlet otoritesini zaafa uğratıp devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler olduğu ve eylemlerin ülkenin kamu düzeni ve güvenliğini bozduğunun anlaşıldığı ve Cumhuriyet'e yapılan saldırının "Ergenekon terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgüt ile irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği" sonucuna varıyor.

42 yıla kadar hapis cezası isteniyor
İddianamede tutuklu 8 sanıktan Bedirhan Şinal'ın "terör örgütüne yardım etmek", "Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından 16 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Eylemin talimatını verdiği belirtilen Boğaç Kaan Murathan'ın da aralarında bulunduğu diğer 7 sanığın da 8 yıl 3 ay ila 37.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

8 şüphelinin yargılanmasına İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.