Sanal iller yolda

Her seçim dönemi öncesinde gündeme alınan yeni il yapma projeleri AKP'li ve MHP'li milletvekilleri aracılığıyla başladı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP ve MHP milletvekilleri, dört yeni il kurulması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdiler. Diyarbakır'ın Ergani, Mersin'in Silifke ve Anamur, Konya'nın da Akşehir ilçelerinin il yapılması isteniyor. Kanun teklifleri kabul edilirse Türkiye'de il sayısı 85 olacak.

AKP Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan, Ergani'nin il olması için teklif verirken, Mersin'in ilçelerinin il olması yönündeki kanun teklifini MHP'li üyeler Kadir Ural ve Behiç Çelik, Akşehir'in il olmasını ise yine MHP Konya milletvekili Mustafa Kalaycı önerdi.

Mart ayında yapılan 2009 yerel seçimlerinde, Silifke'de yüzde 40 ile MHP, Anamur'da yüzde 38 ile MHP, Akşehir'de yüzde 47 ile AKP belediye başkanlıklarını kazanmıştı. Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde ise DTP yüzde 56 oy alırken onu yüzde 34 ile AKP izlemişti.

Uzun yıllar 67'de kalan il sayısı dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından Aksaray, Karaman Kırıkkale ve Bayburt'un il yapılmasıyla bozulmuştu. Turgut Özal'ın o dönem en büyük seçim yatırımı olarak kullandığı ve "Hedef 100 il" ile sloganlaştırıdığı il sayısını arttırma planları 81'de kalmıştı. Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesinde bu planı yeniden devreye almak üzere çalışmalar yaptıkları konuşulmuş ama Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçim takvimi dolayısıyla bu plan askıya alınmıştı.

İl ve ilçe kurulmasının tabi olduğu prosedür, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 2. fıkrasının A bendinde yer alıyor. 1949 tarihli bu kanuna göre, "İl ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi, adlarının değiştirilmesi, bir ilçenin başka bir ile bağlanması kanun ile" yapılıyor ve ilgili hazırlık çalışmalarını İçişleri Bakanlığı yürütüyor.

İlgili kanun dışında Türkiye'de il olmanın herhangi bir nesnel koşulu bulunmuyor.