"Samsun saldırısını 20 gündür bekliyorduk"

Samsun'un Ladik ilçesinde polis aracına ateş açılması sonucu 2 polis memurunun yaşamını yitirmesi olayına ilişkin Ladik Belediye Başkanı Mehmet Karahan anlaşılamayan yorumlarda bulundu. Karahan, böylesi bir saldırının 20 gün öncesinden beklenen bir olay olduğunu söyledi.

Samsun'un Ladik ilçesinde devriye görevi yapan polis otosuna uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda, bir polis memuru olay yerinde, bir polis de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Önceki gün 22.00 sularında meydana gelen olayda, Hüseyin Koç ve Malik Soykan adlı polis memurları hayatını kaybettiği Ladik’te, Ankara, Tokat ve Ordu’dan gönderilen ilave güçler ile Özel Harekat Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geniş çaplı operasyon başlattı.

Saldırı sonrasında Samsun’da yaklaşık 2 bin kişi öldürülen polis memurları için yürüdü. Topluluk, görevden alınan Samsun İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan'a destek gösterisi yapmak ve polislere baş sağlığında bulunmak amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü'ne yürüdü. İl Emniyet Müdürlüğü önünde kalabalığı karşılayan yeni İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik ile protestocu vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Canik ilçesinde de benzer bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında “açılım” sürecini eleştiren pankartlar dikkat çekti.

Yaşamını yitiren iki polis memuru için Samsun Valiliği önünde de bir tören düzenlendi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun da katıldığı tören sonrasında Hüseyin Koç'un cenazesi Tokat'a, Malik Saykal'ın cenazesi ise Amasya'ya gönderildi. Koç, dün akşam saatlerinde yapılan törenle defnedilirken, Saykal’ın cenazesi bugün öğle saatlerinde yapılacak tören ile defnedilecek.

“Saldırıyı 20 gündür bekliyorduk”
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, saldırının bir “terör saldırısı” olabileceğini söylemişti. Basında yer alan haberler ve yetkililerce yapılan açıklamalar doğrultusunda saldırının, birkaç gün önce Samsun’da Ahmet Türk’e yapılan yumruklu saldırı ile ilişkili olabileceği iddia edilmişti.

Ancak Ladik Belediye Başkanı Mehmet Karahan olayla ilgili oldukça farklı bir yorumda bulundu. Karahan, saldırının Ahmet Türk'e atılan yumruğun karşılığı olmadığını, 20 gün öncesinden beklenen bir olay olduğunu söyledi. Saldırının Ladik’teki “güvenlik zafiyetinin” sonucu olduğunu savunan Karahan, "Emniyet açısından alarm veren ve takviye yapılması gereken bir ilçeye ciddi bir takviye yapılmadı. Bir zaafiyet içine düşüldüğüne inanıyorum. AKP'nin açılım politikasını buradaki halka da sormak istiyorum. Acaba, insanların bağrındaki açtığı yarayı kim kapatacak? Merak ediyorum, söylemek istediğim çok şey var, halkın galeyana gelmesini istemiyorum. Bunu siyasi bir boyut olarak düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ladik'te alınan tedbirlerin yeterli olmadığını da söyleyen Karahan, "Bu olay, Ahmet Türk'e saldırının bir bahanesi olarak gösteriliyor. Hedef suçlu bulmak lazımdı. Siyaset bunu getirecek, Ahmet Türk'ün burnuna oturtacak. Ama oraya oturmuyor, bu ondan öncesi bir olaydı. Orada bir zaafiyet vardı. Faturası ağır oldu" dedi.

(soL- Haber Merkezi)