Saldıran polis 'mağdur', saldırdığı avukat 'sanık'

ÇHD’li meslektaşlarının tutuklanmasına tepki gösterdikleri için adliyede polislerin defalarca saldırısına uğrayan avukatların yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, saldıran polislerin sanık olması gerektiği hatırlatıldı.

Selin Asker - soL

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların operasyonla gözaltına alınmasını protesto ettikleri için adliyede polis saldırısına uğrayan 9 avukata açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Avukatlar Efkan Bolaç, Sinan Zincir, Hüseyin Boğatekin, Tamer Doğan, Süleyman Gökten, Ali Şafak, Zeycan Balcı Şimşek, Engin Gökoğlu ve Sinan Varlık hakkında “Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek”, “Cebir veya tehdit kullanmak” suçlamalarıyla üç yıla kadar hapis cezasının istendiği davada, suçlamalar arasındaki çelişkiler gündeme oturmuştu.

"Telekinezi" davası
Hazırlanan iddianamede, o tarihte operasyonla gözaltına alınan avukat Efkan Bolaç adliye nezarethanesinde tutulurken aynı anlarda adliye içerisinde eylem yapan avukatlar içerisinde bulunduğu ve güvenlikçilere saldırdığı iddia edilmişti. Ayrıca gözaltındaki avukatların savcılığa çıkarılacağı günkü eyleme yapılan saldırıyla tutukluluklarına itiraz dilekçelerini vermek için geldikleri adliyede uğradıkları saldırı farklı tarihlere ait olmasına rağmen aynı suçun konusu haline getirilmişti. Bu nedenle davaya ilişkin “telekinezi” yorumları yapılmıştı.

"İddianame görünümlü fezleke"
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında kimlik tespitlerinin ardından yargılanan avukatlar savunma yaptı. Avukat Sinan Zincir’in Kürtçe yaptığı savunma, hakim tarafından “Anlaşılamayan bir dilde konuştu” şeklinde tutanağa geçildi. Tercüman aracılığıyla savunmasını yapan Zincir, “Yolumuz devrimci ve özgürlükçü avukatların yoludur. Onları savunmak onurdur” dedi. Avukat Efkan Bolaç da iddianamede aynı anda birçok yerde gösterildiğini hatırlatarak “Öncelikle aynı anda 2 yerde olamayacağımdan neyle suçlandığımı bilmek istiyorum. Bizim değil bize müdahale edenlerin yargılanması gerekir” diye konuştu.

Avukat Tamer Doğan da savunmasında o günden bu yana yaşadıkları saldırıları anlatarak “İddianame görünümlü fezlekelerle bizi yargılıyorsunuz. Erdoğan bizleri hedef gösteriyor, saldırıyorlar. Bizler hukuksuz şekilde tutuklanan meslektaşlarımıza elbette sahip çıkacaktık. Bundan onur duyarız” diye konuştu. Diğer yargılanan avukatlar ve avukatları da yaptıkları savunmalarda kendilerine saldıranların yargılanmaları gerektiğini hatırlattı.