Şahin: AİHM'in Kürtçe kararı tartışılır

Adalet Bakanı Şahin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 18 öğrencinin Kürtçe seçmeli ders talebi ile ilgili kararı "tartışmalı" olarak nitelendirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 18 öğrencinin Kürtçe seçmeli ders talebi davasında aldığı kararı "tartışmalı" olarak nitelendirdi.

Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde yapılan Adliye Sarayı'nı inceleyen Şahin burada gazetecilerin sorduğu soruları da yanıtladı. AİHM'in Kocatepe Üniversitesi'nde öğrenim gören 18 öğrencinin seçmeli Kürtçe dersi talebiyle Türkiye aleyhine açtığı davada Türkiye'yi mahkum etmesi ve her bir öğrenci için bin 500'er Euro para cezasına mahkum etmesiyle ilgili üzerine, "Türkiye tazminata mahkum edilmişse bu tazminatı öder" dedi.

Türkiye'nin daha önce de AİHM'e gitmiş ve değişik kararlarla sonuçlanmış davalarda hükmedilen tazminatları ödediğini belirten Bakan Şahin, "Altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelerimizle, uyguladığımız kararlarımız paralel olduğu takdirde daha az sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye, AB müzakere sürecinde mevzuat olarak birçok yenilikler ve değişiklikler yaptı. Amacımız bu tür davalara daha az muhatap olmaktır. Bu verilen karar tartışılabilir. Tartışılabilir nitelikte bir karardır. Ama AİHM'in kararlarını uygulama konusunda da Türkiye taahhütte bulunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını da kabul ettiğimize göre sonuçları neyse katlanacağız" dedi.