Sadr grubu TBMM'de

Irak Sadr siyasi grubu TBMM Dışişleri Komisyonu'na bir ziyaret gerçekleştirdi. İlk kez gerçekleşen bu ziyaret Türkiye'nin Irak'la ilgili daha fazla rol alacağının da bir göstergesi.

soL( HABER MERKEZİ) Irak Sadr siyasi grubu TBMM Dışişleri Komisyonu'nu ziyaret etti. Komisyonun Başkan Vekili AKP'li Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu ve komisyon üyeleri tarafından kabul edilen heyet ilk kez TBMM'ye bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Komisyon Başkan Vekili Kınıkoğlu ziyaret sırasında Irak'taki tüm gruplarla temas halinde olduklarını vurguladı ve hepsine kardeş olarak baktıklarını söyledi. Kınıkoğlu, bölgenin güvenlik ve istikrarını oluşturan Irak'ın biran önce bulunduğu ortamdan kurtulmasını temenni ettiklerini belirterek, ''Irak'ta son aylarda siyaset ve güvenlik istikrarının oluşmasından mutluluk duyuyoruz" dedi.

Türkiye öncülük ediyor
Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulan, ''Komşu Ülkeler Platformu'' sayesinde bölgeyle ilgili aktörlerin bir araya geleceği ortamın sağlandığına işaret eden Kınıklıoğlu, Türkiye olarak Irak'ın zenginliklerine ve enerji kaynaklarına önem verdiklerini söyledi. Kaynakların eşit dağılımından yana olduklarını ifade eden Kınıklıoğlu, 2008 başında Kerkük-Yumurtalık hattının yeniden devreye girmiş olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Türkiye, Irak'ın istikrarında, gelişiminde ve yeniden yapılanmasında önemli rol oynuyor diyen Kınıklıoğlu'nun açıklamasında Irak'ta istikrar ve herkese eşit mesafe ile yaklaştıklarına dair vurguları öne çıktı.

Türkiye'nin "tarafsız" tutumuna övgü
Irak Sadr Grubu Sözcüsü Şeyh Salah El Ubeydi ise Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmayı temenni ettiklerini belirterek, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.
Ubeydi, ''Irak'ın kriz anında, Türkiye halkının, hükümetinin, parlamentosunun katkılarını izlemekteyiz. Türkiye'nin tarafsız tutumu, Irak'ta istikrarın sağlanmasında etkili olmuştur bütün taraflara eşit davranması, bizi mutlu etmiştir. PKK konusunda Türkiye'nin tutumunu anlayışla karşılıyoruz. Irak'ın, toprak bütünlüğüne yönelik hareketlere karşı tavrı ile Türkiye'nin, PKK'ya karşı gösterdiği tavrını aynı görüyoruz. Türkiye ile Irak'ın iyi komşuluk ilişkilerini takdirle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Irak Sadr grubu Irak yönetiminin ABD ile yapacağı bir anlaşmaya sıcak bakmazken, Irak halkını referanduma gitmeye çağırıyor. Son günlerde Irak'taki Şii Sadr yanlısı gruplara yönelik operasyonların sayısı artarken bu operasyonların ABD desteği ile gerçekleştirildiği belirtiliyor. Sadr grubunun ziyaretinin, aynı zamanda Türkiye'nin Irak başlığında daha fazla rol alma beklentisinin bir parçası olarak gerçekleştiği ifade ediliyor.