Sabri Uzun'dan Ergenekon, Balyoz ve Oda TV davalarına ilişkin önemli açıklamalar

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'na konuşan Emniyet İstihbarat eski Başkanı Sabri Uzun, Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi davaların "Fos olduğunu" Tuncay Güney’in emniyet ifadesine eklemeler yapıldığını söyledi.

Emniyet İstihbarat eski Başkanı Sabri Uzun, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'na bilgi verdiği konuşmasında Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi davaların "Fos olduğunu’’ dile getirdi. Uzun, Türkiye’deki yasa dışı dinlemelerin de devlet görevlilerince yapıldığını iddia etti.

"Yasadışı dinlemeleri devlet görevlileri yapıyor"
Vatan gazetesinden Kıvanç El'in haberine göre, Uzun, yasadışı dinlemelerin tamamının devlet görevlilerince yapıldığını belirterek, 'Ben karaktersizsem yasa dışı dinleme yapılır. Başbakan'ın odasına böcek konur. Ama karakterliysem kimse koyamaz ve faili meçhul de kalmaz. İlker Başbuğ, Işık Koşaner ve Hakan Fidan’ın konuşmaları da internetten yayımlandı. Bu nasıl oldu? Bu güç bende değil ve bunu yakalayamıyoruz. Bu bir utançtır, ayıptır' dedi.

Tuncay Güney'e ek yaptırıldı
Uzun, 2001'de İstanbul'da gözaltına alınan Tuncay Güney’in Ergenekon hakkında bilgi verdiğini, ifadenin değiştirilip, bu kişiye bazı sanatçıların da isimlerinin söyletildiğini, bunların CD'ye yüklenerek bir kamu kurumuna gönderildiğini iddia etti.

İfadeyi alan ve veren ortak bir üst iradeye bağlı
Uzun, 2005-2006’da ihbarların başladığını, ihbar mektubunu yazan ile bunu inceleyen müfettişlerin ortak bir üst iradeye bağlı olduğunu söyledi ve 'Bu, devlet iradesi de siyasi irade de değil’’ dedi. 14 Haziran 2001'de İstihbarat Daire Başkanı olduğunda önüne bir şema geldiğini de belirten Uzun şunları söyledi:

'Bu şema bulunursa, Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi davaların hepsinin fos olduğu ortaya çıkar. Şemanın en üstünde Çetin Doğan vardı. 22 ya da 25 kişiydi. Tuğgeneral rütbesinin altında kimse yoktu. Bu şemaya esas teşkil eden Tuncay Güney’in ifadesiydi. Namusum üzerine söylüyorum ki şemada olan hiçbir isim o ifade tutanağında yoktu. Şema İstanbul'dan geldi.. İstanbul'daki İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'e sordum. 'Biz göndermedik' dedi. Sonra baktım, bu ifadeyi veren Tuncay Güney'in Hasdal Kışlasında astsubaylıktan subaylığa geçmiş Murat isimli kişiyle özel ilişkileri var. Tuncay Güney'in özel hayatıyla ilgili yasa dışı dinlemeler yapılmış, elde edilen bilgiler şantaj unsuru olarak kullanılmış.'