Rusya: 'Suriye konusu Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkilemedi'

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi İvanovskiy, Suriye meselesindeki farklı politiikaların Rusya-Türkiye arasındaki ilişkilier kötü etkilemediğini söyledi. Büyükelçi ayrıca, Rusya'nın Türkiye’nin hava savunma sistemi ihalesine katıldığını ifade etti.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Suriye konusunda fikir ayrılığının Rusya-Türkiye ilişkilerini kötü etkilemediğini ifade etti.

Rusya’nın Interfaks haber ajansına konuşan İvanovskiy, aralık ayında İstanbul’da düzenlenen Rusya-Türkiye Zirvesi’ni hatırlatırken, genel olarak 2012 yılının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından “başarılı” bir yıl olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine ve karşılıklı yatırım ve turizm düzeyine işaret eden Büyükelçi İvanovskiy, ticaret hacminin 2012 yılında yüzde 11 artışla 33 milyar doları aştığını belirtti.

Geçtiğimiz aralık ayında Putin'in Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında bir diz ticari anlaşma imzalanmış ve görüşmelerde ticari ortaklığın ön plana çıktığı ve Suriye meselesindeki ayrılığa rağmen ilişkilerin önemini koruduğu yorumları yapılmıştı.

Ayrıca Moskova ve Ankara arasındaki siyasi temasların yoğun olduğunu da belirten İvanovskiy, bu temasların farklı düzeylerde “pozitif ve yapıcı” bir havada geçtiğini dile getirdi. Büyükelçi, bu temasların, Suriye sorunu dâhil iki ülke için önemli konularda “notları karşılaştırmaya” fırsat sağladığını belirtti.

Rusya ve Türkiye arasında periyodik olarak çeşitli sorunların ortaya çıktığını kabul eden İvanovskiy, “İlişkilerimiz, tüm sorunları ortak diyalog çerçevesinde hızlı ve etkin bir şekilde çözmeye izin veren düzeye ulaştı” dedi.

Rusya Türkiye’nin hava savunma sistemi ihalesine katılıyor
Öte yandan Türkiye’nin hava savunma sistemi ihalesinin süresini uzattığını belirten İvanovskiy, ihalede Rus yapımı “Antey 2500” sisteminin de yer aldığını söyledi.

“2013 Ocak ayı başında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Türkiye Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında söz konusu ihale süresinin uzatılması için karar alındı. Ankara’nın resmi kararını bekleyeceğiz.” diyen Rus diplomat Antey 2500 füzesavar hava savunma sisteminin Türkiye’de düzenlenen ihalede yarışmasının askeri ve teknik alanda işbirliğinin önemli kollarından biri olduğunu ifade etti.

Büyükelçi İvanovskiy şöyle devam etti: 

Rusya’nın savunma kurumları, hâlihazırda, Aselsan, Roketsan, TAİ-Tusaş ve Türkiye’nin diğer büyük savunma endüstrisi kurumlarına 
teknik destek sağlamak için özel bir takım projelerde yer alıyor. Söz konusu projeler, Türkiye Hava Kuvvetleri için yürütülen ulusal askeri programlar çerçevesinde de gerçekleştiriliyor.

(soL- Dış Haberler)