Reyhanlı'da seferberlik: Erdoğan 'bindirilmiş kıtalara' seslendi

Başbakan Erdoğan'ın Reyhanlı ziyareti öncesinde ilçede "seferberlik" ilan edildi. Binlerce polisin ilçe girişlerinden itibaren konuşlandırıldığı görülürken, ilçe dışından gelenler girişte X-Ray cihazından geçirilerek aranıyorlar.

Güncelleme 13:49

Reyhanlı'da, AKP'nin olağan mitinglerine göre kısa bir miting yapıldı. Mitingin sona ermesiyle birlikte kalabalık dağılmaya başladı. Büyük çoğunluğu şehir dışından gelen insanlar otobüslerine biniyorlar.


Güncelleme 13:45

Erdoğan, patlamanın ardından Reyhanlı'ya neden gelmediği konusuyla ilgili olarak, "Olay olduktan sonra gelseydim, bazı istismarcılar bunu istismar edebilirlerdi. Biz sizi ne hükümet ne de devlet olarak yalnız bıraktık. Bu tür istismar örgütlerine, bizim aramıza fitne sokmak isteyenlere asla prim vermeyin. Bunların korkusu bizim birliğimiz, beraberliğimiz, dayanışmamızdır. Bu dayanışma, evalallah bunların buralarda hayat bulmasını ortadan kaldıracaktır" dedi.


Güncelleme 13:42

Erdoğan Reyhanlı'daki konuşmasına başladı. Başbakan, Suriye'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmalara uymadığını ileri sürerken, Suriyeli sığınmacılara dikkat çekti. "Bu millet her zaman mazlumun ensarı olmuştur" diyen Erdoğan, "Kendi halkını tankla topla öldüren bir diktatöre Reyhanlı'da sahip çıkan birileri varsa, buna çok üzülürüz" dedi.

Erdoğan, "Biz seçimle iktidara geldik. Ama onlar babadan geliyorlar, babası da zalimdi. Onlar halkına güvenmiyor" dedi. Erdoğan: "İnşallah, Suriye'deki muhalifler o diktatörü indirecektir. Suriyeli kardeşlerime sesleniyorum: Allah'ın müjdesi yakındır."

"Dükkanlarını kaybeden kardeşlerimize dükkanlarını geri yaptıracağız. İşsiz olan kardeşlerimiz İŞKUR'a müracat etmek suretiyle buradan da gerekli olan desteklerini 3 ay boyunca alacaklardır."


Güncelleme 13:32

Başbakan Erdoğan ilçeye geldi. Kitle 3 bin civarında.

Öte yandan Reyhanlı bulunan soL Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Onur Emre Yağan, miting alanında konuştuğu kimselerin bir bölümünün TÜrkçe bilmeyen Suriyeliler, önemli bir kısmının da Reyhanlı'nın yabancısı olduğunu bildirdi.


Güncelleme 13:19

Reyhanlı'da bulunan Onur Emre Yağan, ilçeye en az 30 otobüsün dışarıdan insan taşıdığını söyledi. İlçeye Urfa Suruç'tan mevsimlik işçilerin de getirildiği iddia ediliyor.

Öte yandan, polis bir genci Öğretmenevi'ne sürükleyerek götürdü. Sebebi bilinmeyen bu "gözaltı"nın ardından genç hala Öğretmenevi'nden çıkmış değil.


Güncelleme 12:37

Dışarıdan gelenlerle birlikte Reyhanlı'daki sayının bin civarında olduğu belirtiliyor.


Güncelleme 12:10

AKP'nin ilçe dışından taşıdığı "bindirilmiş kıtalar" Reyhanlı'ya giriş yapmaya başladı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Reyhanlı'ya yapacağı ziyaret öncesinde ilçede şu anda durum sakin. Reyhanlı'da bulunan soL Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Onur Emre Yağan'ın bildirdiğine göre, "Başbakan'ı karşılamaya hazırlanan bir Reyhanlı havası" bulunmuyor.

İlçenin girişinden itibaren ana cadde trafiğe kapatılırken, girişte X-Ray cihazları hazır bulunduruluyor. Patlamanın hasarını örtmek için yenileme çalışmaları sürerken, ilçenin birçok bölgesine Türk bayraklarının asıldığı bilgisi geliyor.

Aynı zamanda büyük bir polis yığınağı da bulunuyor. Bolu'dan dahi çevik kuvvet polislerinin getirildiği belirtiliyor.


Fotoğraflar: Onur Emre Yağan

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL - Reyhanlı)