Rektör şimdi ne yapacak?

İÜ Rektörlüğü YÖK aleyhine Danıştay’ın açıkladığı karara rağmen araştırma görevlilerinin istihdamı konusunda nasıl bir yol izleyeceğini henüz açıklamazken, araştırma görevlileri rektörlük binası içinde yaptıkları eylemle rektörü imzasına sahip çıkmaya çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Üniversitesi araştırma görevlileri yaklaşık 3 haftadır kurdukları eylem çadırı önünde bir araya gelirken, "26 Kasım 2008 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu kararının açık bir biçimde hukuka aykırılık taşıdığını, yüksek mahkemece 17 Nisan 2009 tarihi itibariyle tescil edildiğini, Danıştay 8. Dairesi, verdiği kararla YÖK'ün yetkilerini aşarak araştırma görevlilerinin güvenceli istihdama kavuşturulmasını engelleyen kararının derhal durdurulması gerektiği"ni duyurdular.

Rektörlük binası önünde okudukları basın açıklaması ile araştırma görevlileri, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün 13 araştırma görevlisinin işine son verme kararını geri almasını ve tüm araştırma görevlilerinin 33. maddeye nakil edilmesini talep ettiler.

Açıklamada, ''Her idari makam, mahkeme kararlarına uymak mecburiyetindedir. Dolayısıyla İÜ Rektörlüğü, atama işlemlerini geri almak bir yana dursun, haklı mücadelemizi sonuna vardırmak ve 33. maddeye nakillerimizi gerçekleştirmek mecburiyetindedir. Aksi bir durumda, yani geçen hafta itibariyle yapılan, 13 arkadaşımızın işine son verilmesi ve bizlerin haklı atanma taleplerimizin reddedilmesi durumunda, bu üniversitede mahkeme kararlarının, Anayasa'nın ve hukukun uygulanması noktasında her türlü direnme hakkımızı kullanacağız'' ifadelerine yer verildi.

Rektörün samimi tavrını bu şekilde gösterebileceğini düşündüklerini belirten araştırma görevlileri İÜ Rektörü Yunus Söylet'i yasalara uygun hareket etmeye davet ettiler.

"İmza onurdur arkasında dur"
"İmza onurdur arkasında dur", "YÖK gitsin biz kalıyoruz", "rektör korkma asistanlar burada" sloganlarının atıldığı eylemde, basın açıklamasının ardından rektörlük binasına girilerek rektörden konuya ilişkin açıklama yapması beklendi.

Bunun üzerine gruptakilerin yanına gelen İÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Faik Çelik, Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet'in büyük bir mücadele içinde olduğunu belirterek, ''Siz şu anda yargı kararıyla haklı pozisyona düştünüz. Ancak, dışarıda zaten eyleminizi yapıyorsunuz, burada yapmanız doğru değil, bilim yuvasında bu şekilde sloganlar atmanız doğru değil '' dedi.

''Tüm gayretlere rağmen adım atılamamasının sorumlusunun rektör olmadığı"nı savunan Çelik, ''Ama yeni çıkan Danıştay kararı hepimizi mutlu etti. Sizin kadar Rektörlüğün de elini güçlendiren bir karar. Sağduyulu olun, bu yargı kararını hep birlikte ileriye götürelim. Danıştay kararının sizin lehinize olacağına emin olabilirsiniz'' diye konuştu. Araştırma görevlileri Çelik'e daha önce İÜ yönetiminin "YÖK'ün ateşinden kaçıyoruz" ifadelerini niye kullandığını, "şimdi ne olacağını, ne yapmayı düşündükleri"ni sordular ancak Çelik bu sorulara yanıt vermezken asistanları slogan atmamaya çağırdı.

Üç saat boyunca rektörlük binası içinde toplanan araştırma görevlileri alkışlarla rektörlüğün tutumunu protesto ederken, sık sık "imza onurdur arkasında dur", "rektör korkma asistanlar burada sloganlarını attılar.

Danıştay kararının tekrar okunduğu eylemde, alınan karar ile YÖK'ün alınmış olduğu kararının hükmünü yitirdiği vurgulandı.

Araştırma görevlileri daha sonra, aralarından seçtikleri bir kişiyi görüşme yapmak üzere personel daire başkanlığına gönderdi. Yapılan görüşmede, personel daire başkanlığı tarafından, ''Danıştay kararının uygulamaya konulacağı ve daha önce işten çıkarılmasına karar verilen 13 kişinin işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceğinin'' söylendiği ifade edildi.

Eylem boyunca rektörlük güvenlik görevlilerinin asistanların rektörlük makamına çıkmasını engellemeye çalıştığı görülürken bazı güvenlik görevlilerinin ise eylem boyunca sık sık fotoğraf çektiği gözlemlendi.

Eylemin sonunda yapılan açıklamada rektörlüğün alacağı karar ile samimiyetini ve kimin yanında durduğunu ortaya koyacağı belirtildi ve iş güvencesi elde edilene kadar eylem çadırının kurulmaya devam edeceği vurgulandı.