Referanduma mercimek ve fasulyeli "Evet"

Zaman gazetesinin haberinde, 12 Eylül'de yapılacak referandum için "Evet" kampanyası yürütülen sivil ve gönüllü kuruluşların yaratıcı kampanyalarından bir demet sunuluyor.

AKP'nin referanduma evet kampanyasını başlattığı bugünlerde, 'sivil' ve 'gönüllü' bazı organizasyonlar da "daha özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye için" harekete geçti. Zaman gazetesinin haberine göre, "birçok ilde birbirinden bağımsız inisiyatif alan gönüllü kuruluşlar, sanal âlemde sesini duyurmaya çalışırken, bazıları da meydanlara inmeye hazırlanıyor".

Haberde sözü edilen gönüllü kuruluşlardan biri, internette kurulan 'Türkiye Evet Diyor' platformu. Referandumu destekleyenlerin, ellerinde "Evet" yazısı taşıdıkları fotoğraflarını platforma göndermeleri isteniyor. Habere göre, "arkadaşlarıyla yere uzanarak çeşitli figürlerle 'evet' oluşturan öğrenciler, mercimek ve fasulyelerden 'evet' yazan ev hanımları gibi toplumun pek çok kesimi kampanyada görev alıyor".

Platformun sözcüsü reklamcı Ebu Bekir Kalkan, tartışmaların, görüş ayrılıklarının havada uçuştuğu bir ortamda renkli, akılda kalıcı bir ses oluşturabilmek için bu platformu kurduklarını, "daha özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye için herkesin sorumluluk alması gerektiğini" söylüyor.

Haberde geçen bir diğer gönüllü platform ise, Yozgat merkezli Bozok Sivil İnisiyatif Platformu. Hiçbir siyasi partinin güdümünde olmadıklarını vurgulayan platform sözcüsü Nesimi Gözübüyük, referanduma iki aydan az bir süre kala halka Anayasa'da yapılacak değişikliği anlatacaklarını, "Referandumda neden evet diyeceğiz?" yazılı bildiriler dağıtacaklarını ve tüm mesailerini bu çalışmaya harcayacaklarını söylüyor.

Platform sözcüsü Gözübüyük'ün demokrasi sevdası geçmişe dek uzanıyor: üniversite yıllarında Ülkü Ocakları yönetiminde bulunmuş, Nizam-ı Alem Ocakları'nın da kurucuları arasında yer almış. "O dönemde ideolojik ve siyasi saplantılar nedeniyle rahmetli Turgut Özal'ın reformlarına karşı çıkmıştık" diyen Gözübüyük, aynı hataya tekrar düşmeyeceklerini ifade ediyor.