Raportör olasılıkları artırdı

Anayasa Mahkemesi raportörü Doç.Dr. Osman Can'ın AKP'nin kapatılmaması doğrultusunda hazırladığı rapor dava ile ilgili olasılıkları ve tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Yabancı basın Can'ın AKP'ye arka çıktığını ileri sürdü.

soL (HABER MERKEZİ) Anayasa Mahkemesi raportörü Doç.Dr.Osman Can'ın AKP kapatılma davası ile ilgili hazırladığı raporun içeriği çeşitli tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Özellikle islamcı basın, konuya ilişkin dış basında çıkan değerlendirmeler üzerinden AKP lehine bir durumun ortaya çıktığı mesajı verme eğiliminde.

BBC Can'ın raporu ile AKP'ye arka çıktığı yorumunu yaparken, Reuteres haber ajansı da bu rapor ile AKP'nin kapatılmama şansı arttı değerlendirmesine yer verdi.

Reuters haberinde, "Demokratik yollardan seçilmiş bir partinin kapatılma ihtimali, siyasi ve ekonomik belirsizliği arttırırken milyarca doların kaçmasına ve AB üyeliği konusunda soruların artmasına neden oldu" saptamasında bulundu. Reuters'e konuşan gazeteci Cengiz Çandar, "Rapor ile birlikte partinin kapatılmama ihtimalinin bir ay öncesine göre arttığı yönündeki inanç arttı. Ancak rapor bağlayıcı değil ve Can'ın daha önceki raporlarını göre karar vermemişti. Hala partinin kapatılmasını bekliyorum. Ancak kapatılma ile kapatılmama ihtimali birbirine yaklaşıyor. AKP kapatılırsa Türkiye, istikrarsızlığa girer. Bu algı, yargıçların üzerinde etkili olabilir." diye konuştu.

Aynı haber ajansına konuşan üst düzey bir AKP'li , "Türkiye için riski artıyor" yorumunu yaptı. Başka bir AKP'li de yargıçların "katı laik bakışları" olduğunu belirterek etkilenmelerinin zor olduğunu belirtti.