Raportör: "DTP kapatılsın"

Öcalan’ın cezaevi koşullarınn iyilştirilmesi ve hükümet taraında muhatap alınması için eylemler sürerken, Anayasa Mahkemesi raportörü DTP’nin kapatılması davası için hazırladığı raporda “Kapatılsın” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın ‘bölücü eylemlerin odağına geldiği’ gerekçesiyle DTP’nin kapatılmasını talep ettiği iddianamenin ardından, Anayasa Mahkemesi raportörü de davayla ilgili raporunda “DTP kapatılsın” dedi.

Raporda, DTP’nin “terörü ve terör eylemlerini politik bir araç olarak kullandığı ve bu nedenle partinin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağında yer aldığı” iddia edildi. Rapor verilecek karar açısından bağlayıcı değil, ancak yol gösterici.

Raporda parti kapatılması konusunda Venedik kriterlerine atıfta bulunuldu. AKP’nin kapatılması davasında da gündeme gelen bu kriterlere göre, kapatılacak partinin şiddete karışmış olması şartı aranıyor. Rapor, partinin şiddet eylemlerinin odağı haline geldiğini savunuyor. Raporda, DTP’nin PKK ile arasına mesafe koymadığı, PKK söylemlerini kullandığı belirtilirken, demokratik özerklik isteğinin de üniter develete zarar vereceği ifade edildi.

DTP’nin kapatılması davası 8 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’nde görülecek. Mahkemede karar için 11 üyeden 7 üyenin oyu aranacak.

(soL - Haber Merkezi)