Putin ziyaretinde 20 işbirliği protokolü

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ziyaretinde Türkiye ile Rusya, 20 işbirliği protokolü imzaladı. İşbirliğinin temelinde enerji anlaşmaları bulunuyor. Güney Akım'da da anlaşmaya varıldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in, 2004 yılından bu yana yaptığı 9. Türkiye ziyaretinde iki ülkenin Başbakanları, 20 işbirliği protokolü imzaladı. Görüşmelerde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de bulundu.

Varılan anlaşmalardan en çok konuşulanı, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi anlaşması. Rusya’dan İtalya’ya doğalgaz taşıyacak olan boru hattında Rusya, Ukrayna’yı güzergahtan çıkarabilmek için hattı Karadeniz’den Türkiye üzerinden geçirmek istiyordu. İmzalanan protokol, hattın Türkiye karasularından geçmesini öngörüyor.

Anlaşmalarda ağırlığı enerji başlığı oluşturuyor. İmzalanan bir diğer protokol, Çalık grubuna ait Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na Rusya'nın petrol vermesine ilişkin. Akkuyu’daki nükleer enerji santrali ihalesine dair de bir işbirliği protokolü imzalandı.

Erdoğan: İlişkiler memnuniyet verici
Başbakan Erdoğan, imza töreninde şunları söyledi: “Putin ve Berlusconi'yi ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği nokta çok memnuniyet verici. Türkiye, Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Siyasi, askeri, ekonomik alanda gelişme kaydettik. Görüşmelerdeki bir diğer önemli konu enerji. Bu alandaki işbirliğinin stratejik niteliği nedeniyle özel bir yeri ve önemi bulunuyor. Bu işbirliğinin gelecekteki projelerle daha da ileriye götürülmesini öngörüyoruz. Üç ayrı başlık altında çalışmaları planladık. İmzalanan gaz protokolü Rusya'dan doğalgaz alımına imkan tanıyan ve 2011'de son bulacak doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörüyor. Ayrıca Güney Akım için Rusya'nın istediği izin de Türkiye tarafından verildi. Türk enerji şirketleri Ruslarla 8 belge imzaladı. Putin'in ülkemizi ziyareti çerçevesinde 20 belge imzalandı.”

Erdoğan, Türkiye’de bir Türk-Rus koleji ve üniversitesi teklifinde bulunduğunu ve Putin’in öneriye olumlu yaklaştığını aktardı. Erdoğan, “Samsun-Ceyhan projesine Rusya'nın katılımını çok önemsiyordum ve bugün bu anlaşmanın da yapılması bizleri ayrıca mutlu etti. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nda Rusya, İtalya ve Türkiye birlikte olacak” dedi.

Putin: Türkiye önemli bir transit devleti
Törende söz alan Vladimir Putin, “Enerji alanındaki işbirlğinin daha derinleştirilmesinin gereğini vurguladık. Bugün gördük ki Güney Akım'ın bölgenin enerji güvenliği açısından büyük önemi var. İtalya için de bugün önemli bir gün. Bu projenin çok gerçekçi ve çok cazip buluyor ve desteklemeye karar veriyoruz. Nükleer enerjiye gelince Türk-Rus ortaklığının ihaleyi kazanması çok önemli. Nükleer santral projesi önemli, bu konuda Erdoğan ile mutabakata vardık, çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Güney Akım projesinin sorulduğu Putin, şu yanıtı verdi: “Bugünkü belge 1986'daki sözleşmeyi uzatmak istiyor. Bu konuda anlaştık. Mevcut doğalgaz hattı Mavi Akım'daki gazın güneye doğru ihraç edilmesi konusunda da anlaştık. Böylece Türkiye bu bölgede önemli bir transit devleti haline geldi. Güney Akım'ın da geçeceğini göz önünde bulundurursak Türkiye önemli transit ülke haline gelir. Elektrik enerjisi satabiliriz. Genel olarak görüştüklerimiz bunlar.”
(soL - Haber Merkezi)