Polisler kendilerini mi koruyor?

Memurların hak arama mücadelesine engel çıkarmaya çalışan polislerin diğer memurlardan daha fazla maaş alması, "polisler kendilerini mi koruyor" sorusunu akıllara getirdi.

KESK ve Kamu-Sen'in çağrısıyla dün yapılan bir günlük uyarı mitingi birçok ilde hayatı durdururken, bazı illerde polislerin grevcilere müdahale etmeye çalışması dikkat çekti. Greve katılarak işbaşı yapmayanları gözaltına almaktan basın açıklaması yapan gruba müdahale etmeye kadar çeşitli yöntemlerle grevi etkisizleştirmeye çalışan polislerin, memurların geneli ile aynı taleplere sahip olmadığı bir kez daha görüldü.

AKP döneminde hızla büyüyen ve bir dönem doğrudan Başbakanlık'a bağlanması gündeme gelen polis teşkilatında yoğun bir Fethullahçı yapılanma olduğu biliniyor. AKP'nin gözbebeği olan bu teşkilatın çalışanları da, diğer kamu kesimlerine göre imtiyazlı bir kesime dönüşmekte.

Polis doktordan fazla alıyor
Zor çalışma şartları nedeniyle diğer meslek grupları ile karşılaştırılmayı kabul etmeyen polislerin maaşlarını, yine en az onlar kadar yoğun bir çalışma temposu içindeki doktorlarla karşılaştırdığımızda, ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 9/2 bir polis memuru, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında 1.775 TL, bu yılın ilk yarısında 1.850 TL ve bu yılın ikinci yarısında da 1,932 TL maaş aldı. 8/3 bir doktor ise geçtiğimiz yılın ikinci yarısında 1.717 TL, bu yılın ilk yarısında 1.789 TL, ve bu yılın ikinci yarısında 1.869 TL maaş aldı.

İşe yeni başlayan bir polis memuru, işe yeni başlayan bir öğretmenden de fazla maaş alırken 2009'un ikinci yarısında bu fark 550 liraya kadar çıktı. Meclis’te verilen bir soru önergesi sayesinde ortaya çıkan bir başka çarpıcı veri de, polis memuru ile üniversite araştırma görevlilerinin maaşları arasındaki dengesizlik. 1990'lı yıllarda lise mezunu 8/3'teki bir polis memurundan fazla maaş alan araştırma görevlileri, 2004-2009 yıllarına ait maaş verilerine göre, lise mezunu 8/3'teki bir polis memurundan az maaş almaya başlamış durumda.

(soL Haber Merkezi)