PKK'ye 'Üçlü Mekanizma' kuşatması

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan'ın ABD ziyareti sonrasında dün Bağdat'ta yapılan "Üçlü Mekanizma" toplantısında, PKK'nin tasfiyesinde somut adımlar atılması sözünü koparmaya çalıştı.

İçişleri Beşir Atalay, dün gittiği Irak'ta, Türkiye-Irak-ABD arasında kurulan "Üçlü Mekanizma"nın Ana Komite toplantılarının dördüncüsüne katıldı.

Başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yapılan toplantıya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanı sıra, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlileri ile Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan katıldı. Toplantıda Irak tarafından Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili ile ordu ve istihbarattan çok sayıda yetkili hazır bulunurken, ABD ise Bağdat'taki büyükelçiliğinden yetkililer ve ordu mensupları tarafından temsil edildi.

Beşir Atalay, Irak'a gitmek üzere Türkiye'den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kısa bir süre önce yaptığı ABD ziyaretinin ardından gerçekleşen bu ziyaretin önemli olduğunu vurgulamıştı.

"Üçlü Mekanizma" toplantılarında henüz Türkiye'nin beklentilerine cevap verecek düzeyde bir ilerleme olmadığını ve bu toplantıda da 28 Temmuz'da yapılan son Ana Komite toplantısından bu yana kaydedilen gelişmelerin değerlendireceğini açıklayan Atalay, "Irak ve ABD'nin de aktif desteğiyle, PKK'nin Irak topraklarındaki varlığına tamamen son verilmesini, kampların kapatılmasını, elebaşılarının yakalanarak Türkiye'ye iade edilmesini istiyoruz. Bu konudaki beklentilerimizi Bağdat'ta bir kez daha dile getireceğiz" demişti.

"PKK'nin tasfiyesi için yol haritası çıkarıldı"
Toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Atalay, bir yılı aşkın süredir faaliyet yürüten "Üçlü Mekanizma"nın taraflarının, PKK'nin tasfiyesi konusunda geçen yıl içinde almış olduğu tedbirlerin sonuçlarını bir kez daha gözden geçirdiklerini belirtti. Atalay, "PKK'nın tasfiyesine yönelik olarak, Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak mücadelesine önemli katkıları olacak yeni somut tedbirler ve kararlar alınmış, bir yol haritası çıkarılmıştır. Üç ülke de PKK'nin tasfiyesine yönelik adımların yoğunlaştırılması konusunda kararlılıklarını bir kere daha vurgulamışlardır" diye konuştu.

Mahmur Kampı'nın boşaltılması hız kazandı
Atalay ayrıca, "önemli bir safhaya geldik: Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün ve Mahmur Kampı'nın tasfiyesi... 'Üçlü Mekanizma'nın tarafları, bu konuda tam bir kararlılık içerisinde" dedi.

Irak'ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Mahmur Kampı'yla ilgili tüm sorularını cevapladık. Mahmur için ortak çözüm bulmaya çalışıyoruz. İki ülke güvenliği için tehlike oluşturan bu dosyayı kapatmak istiyoruz. Hedefimiz, başta PKK olmak üzere tüm terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek... Toplantıda da, PKK'nin faaliyetini durdurmak için ısrarlı bir tutum sergilendi" dedi.

Beşir Atalay bugün de Erbil'de, Bağdat'taki toplantının devamı niteliğinde yapılacak bir toplantıya katılacak ve Barzani ile görüşecek.

Mahmur Kampı'nın yine masada olacağı bugünkü toplantı sırasında, kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Sevahir Bayındır, İbrahim Binici ve Özdal Biçer'in de bugün Mahmur Kampı'na bir ziyarette bulunacakları biliniyor. Eski DTP'lilerin "Üçlü Mekanizma" toplantılarıyla çakışan ziyaretinin, AKP hükümetinin kampın kapatılması girişimlerine karşı kamuoyu oluşturma çabasına işaret ettiği yorumu yapılıyor.

(soL-Haber Merkezi)