Peres'ten Türkiye'ye uyarı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye ile ilişkilere dair bir açıklama yaptı.

Türkiye ile yaşanan "gerginliklerin" ikili ilişkiye zarar vermesi konusunda uyarı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, “İki taraf için yararlı olan bir ilişkiye zarar vermemek için çok dikkatli olmalıyız. Türkiye, bölgemizde çok önemli bir ülke ve NATO’nun saygı duyulan bir üyesidir. Sabırlı olmalıyız, haritayı doğru okumalıyız ve iki ülkemiz arasında geçici gerginliklere kurban olmamalıyız” dedi.

ABD’de Defense News tarafından yayımlanan söyleşide “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesini İsrail ile ortaklıktan uzaklaştırarak radikal İslam’a doğru götürüyor mu?” yönündeki soruları yanıtladı.

Peres röportajda Türkiye ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, dünyanın, demokratik olmayan bir kurum, ordunun demokrasinin korunmasıyla görevlendirildiği tek ülkedir. Ve bunu yaptılar. Şimdi ordunun rolü değişti ve mesele, Erdoğan’ın, bu Müslüman halkını demokrasiye götürüp götürmeyeceği yada demokratik güçlerin, daha İslami bir devleti talep edip etmeyeceği. Uzun bir süre, Erdoğan, İsrail ile iyi bir ilişki istemişti. Ancak ne oldu? Bunu daha geniş bir perspektiften görmeye çalışıyorum. Türk liderliği, birleşik Avrupa’nın bir parçası olmayı çok istiyordu ve Avrupalılar, ayaklarını sürdüler ve hayal kırıklığı hissiyatı doğdu ve bu, onları, Türkiye’nin bir rol oynayabileceği baskı bir alana bakmaya itti. Türkiye aynı zamanda Suriye ile İsrail arasında bir rol oynamak istiyordu ve bu, bizim eski başbakanımız tarafından kabul edildi. Ve bir arabulucu olduğunuzda bir tarafa olan yakınlığınızı bir kenara bırakırsınız ve iki ülke arasında ortadaki bir yere giderseniz. Bu da belirli bir etkisi oldu. Erdoğan, farklı yönlerdeki hamlesinde ne kadar uzağa gitmek istiyor? Bilmiyorum.”
(soL - Dış Haberler)