'Paralel devlet güçlenirse süreç zarar görür'

BDP lideri Selahattin Demirtaş, "paralel yapıların yolsuzluk operasyonu gibi meşru bir olay üzerinden güç devşirmeye çalıştığını ve sonunda barış sürecini bozacağını" söyledi. Demirtaş, soL'a yaptığı açıklamada bu ifadelerin "yolsuzluk operasyonu barış sürecini bozar" anlamına gelmediğini belirtti.

(soL - Haber Merkezi) BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yolsuzluk operasyonuna dair Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman'a açıklamalarda bulundu.

Yayman, bugün yayımlanan yazısında Demirtaş'ın operasyona ilişkin sözlerini şöyle aktardı:

"Demirtaş’ın ısrarla dile getirdiği bir tez var. Eş Başkan, ‘paralel yapıların yolsuzluk operasyonu gibi meşru bir olay üzerinden güç devşirmeye çalıştığını ve sonunda barış sürecini bozacağını’ dile getiriyor."

Operasyonları "siyasi mühendislik" olarak niteleyen Demirtaş, Yayman'a şu sözleri söyledi:

"Başbakan geçmişte de bu yapıları biliyordu ancak adlarını zikretmiyordu. Ancak bugün canı yandığı için bunları deşifre ediyor. Biz parti olarak yolsuzluk operasyonlarının asıl amacının farklı olduğunu düşünüyoruz. Paralel yapılar, yolsuzluk operasyonu gibi kimsenin itiraz edemeyeceği bir olaydan meşruiyet ve güç devşirerek bir adım sonraki hamlelerine hazırlanıyorlar. Son olaylarda cemaat mensupları ile ulusalcıların bir araya gelmesi asıl operasyonun amacını gösteriyor. Burada çok açık bir siyaset mühendisliği var. Hükümet bu yapıların üzerine gitmezse, çözüm süreci riske girecektir."

Selahattin Demirtaş ayrıca "Biz yolsuzlukların tümünün üzerine gidilmesi gerektiğini başından beri söylüyoruz ama bu yetmez, paralel yapılarla mücadele edilmesi lazım. Derin devletle mücadele edilmezse kalıcı çözüme ulaşamayız" dedi.

Yayman, Demirtaş'ın açıklamalarını "hükümetin yolsuzluk soruşturmasına ilişkin söyleminde başka toplumsal kesimleri de yanında bulacağını gösteriyor" şeklinde değerlendirerek şu satırlara yer verdi:

"Sonuç olarak, Demirtaş’ın cemaat-hükümet mücadelesi olarak kodlanan gelişmelere yönelik stratejik akılla dile getirdiği çerçeve, siyasal gelişmelerin ihmal edilemez bir aktörü olan Kürt siyasi hareketinin çözüm hassasiyetini teyit etmenin yanı sıra hükümetin yolsuzluk soruşturmasına ilişkin söyleminde başka toplumsal kesimleri de yanında bulacağını gösteriyor."

'Paralel devlet güçlenirse süreç zarar görür'
Demirtaş, Vatan gazetesinde yayımlanan açıklamalarının soL Haber Portalı'nda "Demirtaş: Yolsuzluk operasyonu barış sürecini bozar" başlığıyla verilmesinin ardından Twitter hesabından "Yolsuzluk operasyonları çözüm sürecini bozar şeklinde açıklamam asla olmadı. Yolsuzluk operasyonları tam aksine çözüm sürecine güç verir" yazdı.

Söz konusu yalanlama üzerine telefonla ulaştığımız Selahattin Demirtaş, Vatan gazetesinde yer alan açıklamalarda bir çarpıtma olmadığını ve Yayman'ın "paralel yapıların yolsuzluk operasyonu gibi meşru bir olay üzerinden güç devşirmeye çalıştığı ve sonunda barış sürecini bozacağı" şeklindeki aktarımının doğru olduğunu söyledi.

Bu ifadelerden "yolsuzluk operasyonu barış sürecini bozar" anlamının çıkamayacağını dile getiren Demirtaş, hükümetin bu operasyonu engellemeye çalışması ve yolsuzlukları kapatmaya çalışması durumunda paralel devletin güçleneceğini ve bu güçlenme durumunun sürece zarar vereceğini vurgulamak istediklerini belirtti.

BDP'li Aydoğan: Hedef çözüm süreci
17 Aralık'ta başlayan operasyonun ardından 18 Aralık'ta BDP Grubu adına konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, bu operasyonu MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik operasyonun devamı olarak değerlendirerek şu sözleri dile getirmişti:

"Bu operasyonları yapanlar da aynı zihniyettir, bu operasyonların arkasında da çözüm sürecini sabote etmek vardır. Evet, net söylüyorum: Hükümetin gücünü azaltmak istiyorlar, Hükümeti farklı şeylerle muhatap haline getirip çözüm sürecinde daha dik durmasını, daha çözüm sürecinin arkasında durmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz bunu anlamayacak kadar apolitik değiliz, biz bunları çözmeyecek kadar politikanın, siyasetin uzağında değiliz bütün bunları çok iyi anlıyoruz. Hükûmetin içerisine sokulmak istenen durumu da çok iyi anlıyoruz, çok iyi biliyoruz ama başaramayacaklar."