Panzer adaleti ezdi: 16 yaşındaki çocuğu panzerle ezip öldüren polis beraat etti!

Cizre'de Yahya Menekşe adlı 16 yaşındaki çocuğu panzerle ezerek öldüren polis memuru O.Y beraat etti. Kararı değerlendiren Menekşe ailesinin avukatı, "Mahkeme esas olarak öldüreni değil ölen çocuğu suçlu gördü. Karara göre Yahya Menekşe kendisini panzer altına atmış" dedi.

BirGün'den Saadet Yıldız'ın haberine göre, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle 16 Şubat 2008'de düzenlenen gösterilerde Yahya Menekşe adlı 16 yaşındaki çocuğu panzerle ezip öldüren polis memuru O.Y beraat etti. Karara itiraz eden Yahya Menekşe’nin ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, “Menekşe panzer altında ezildi. Bu konuda raporlar da var. Ancak mahkeme esas olarak öldüreni değil ölen çocuğu suçlu gördü. Karara göre Yahya Menekşe kendisini panzer altına atmış" dedi.

Menekşe'yi ezerek öldüren panzerin şoförü polis memuru O.Y hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açılmış ve 2 yıl sonra da keşif yapılmıştı. Cizre 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 11 Aralık 2012'de sonuçlandı ve polis memuru O.Y hakkında verilen beraat kararının bozulması için ailenin avukatı Yargıtay başvuru yaptı.

Menekşe sanık sıfatına konuldu
Beraat kararına itiraz eten Av. Rojhat Dilsiz, "Menekşe panzer altında ezildi. Bu konuda raporlar da var. Ancak mahkeme esas olarak öldüreni değil ölen çocuğu suçlu gördü. Karara göre Yahya Menekşe kendisini panzer altına atmış" dedi. Yargıtay'a sunulan temyiz dilekçesinde polis memuru O.Y hakkında verilen beraat kararının esas ve usul açısından yasalara aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, yerel mahkemenin gerekçeli kararının büyük kısmını sanık ile ilgili somut delillere değil de olay günü meydana gelen toplumsal olaylara ayrıldığına dikkat çekildi. Temyiz başvurusunda, "Maktulün bu toplumsal olaylardaki rolü üzerinden değerlendirme yaparak bir maktulü sanık sıfatına koyarak sanık hakkında beraat kararı vermiştir" denildi. Dilekçede, mahkemenin görevsizlik kararı vererek dosyayı Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesi gerekirken, görevi olmadığı dosyada vermiş olduğu bu kararın yasalara aykırı olduğu belirtildi.

Panzerin ters yönde olması kasıt olduğunu gösteriyor!
Gerekçeli kararda da sanığın kullanmakta olduğu panzerin istikametinin ters yönde olması ve hızlı manevralarla grubun içine dalması ve bu şekilde maktulun ölümüne neden olması açıkça olası kasıtla adam öldürme fiilini oluşturduğu ifade edilen dilekçede, şu itirazlar yer aldı:

"Zira olası kast durumunda fail asıl istediği sonucun dışındaki diğer tüm olasılıkları da kabul etmektedir. Bahse konu olayın oluş şekline ve dosyadaki delil durumuna bakıldığında kalabalık bir kitlenin içine dar bir alanda geniş bir panzerin ters yönden girerek 'velev ki kendisine taş atmış olsun' bir çocuğu hunharca ezmesi ancak ve ancak bu durumla açıklanabilir. Gerekçeli kararın sonuç kısmı 'ölenin İdil Caddesi üzerinde terör örgütünün izinsiz, yasadışı gösteri ve yürüyüşüne katılarak kamu kurum ve araçlarına taş attığı sırada mahalden geçen göstericileri dağıtma maksadıyla görevi gereği asayiş görevinde bulunan sevk ve idaresindeki 73 A 0098 plaka sayılı panzerin manevra alanına girip sedmeye maruz kaldığı olayda can güvenliğini tehlikeye atarak olayda asli kusurlu olduğu' denilerek, sanığın kusursuz olduğu gerekçesine dayanmaktadır."

Dilekçede, beraat kararının açıkça güvenlik görevlilerinin benzer olaylarda bu şekilde orantısız güç kullanarak insanların ölümüne sebebiyet vermelerini bir anlamda olağan kıldığına vurgu yapılarak, adil bir yargılanmanın yapılmadığı belirtildi. Beraat kararının bozulması istenen başvuruda, "Yerel mahkeme kararının bozulması toplumun hukuk devletine olan inancını sarsması ve benzer olayların bir daha gerçekleşmemesi açısından önemli" denildi.

"Yahya evimizin gülüydü"
Yahya Menekşe'nin babası Salih Menekşe, oğullarının ölümünün üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Yahya evimizin gülüydü. Daha gencecik yaşta canına kıydılar. Yaptığı tek şey kara günü protesto etmekti. Ama onlar bunu oğluma çok görüp panzerle öldürdüler. " dedi. Oğlunun ölümüne sebebiyet verenlerin cezasız kaldığını söyleyen baba Menekşe, "Oğlumu öldürenler tutuklanmadı. Cezasız kaldı. Üstelik olaya kaza diyorlar. Kaza olduğunu kabul etmiyoruz. Panzerin ters yoldan geldiği ve çocuğuma çarptığı söyleniyor. Artık nasıl adalete güvenelim. Biz davanın takipçisi olacağız. Ölünceye kadar da bu davanın peşini bırakmayacağım. Oğlum gencecik yaşta öldü bunu hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.

Ne olmuştu?
Menekşe'nin ölümünden sonra hem devlet yetkilileri hem de medyada polislerin cinayetini örtbas etmek için yoğun bir çaba harcanmıştı. Şırnak Valiliği ölümün "taş çarpması" ile gerçekleştiği iddia ederken basın, Yahya Menekşe'nin göstericilerin attığı taşların kafasına isabet ettiği sonucu öldüğü açıklamasında ısrar etmişti. Fakat bilirkişi raporu Menekşe'nin panzer altında ezilerek öldüğünü göstermişti.