Osmanlı, padişah filan da nereden çıktı?

“Padişah” kavramı etrafında dönen tartışmalardan rahatsızlığını dile getiren Zaman gazetesi yazarı Ekrem Dumanlı, Türkiye’nin yıldızının parladığını, çünkü bölgede etkisi artarken, ABD ve AB ile ilişkilerini sıkılaştırdığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin gündemine oturan ve "Yeni Osmanlı", "padişahlık" kavramları etrafında dönen tartışma, Zaman gazetesi yazarlarından Ekrem Dumanlı'yı rahatsız etti. Dumanlı, önce bu tartışmanın boşuna olduğunu söylediyse de, Türkiye'nin "parlayan yıldız" olduğunu kanıtlama uğraşı içinde, konuya değinmekten kendini alamadı.

Dumanlı, "padişah" tartışmasıyla "Malezya" tartışması arasında bir paralellik kurarak, "Gözümüz aydın(!) yeni bir krizimiz oldu tartış tartışabildiğin kadar. Son yıllarda nefesimizi tüketircesine neler tartışmadık ki! Mesela 'Türkiye, Malezya mı olacak?' denmişti. Koca koca adamlar, cici bici bayanlar Malezya'ya gidip oradan 'son dakika' haberi geçiyordu. Ne oldu? Unuttuk gitti. Abartılı laflar, anlamsız yorumlar. Onca zaman tartışıldı da ne oldu? Koca bir hiç. Sadece iç enerji kaybına uğradı bu ülke" dedi.

Metrobüs hattının devreye girmesi töreninde açılan "Son Osmanlı Padişahı 1. Recep Tayyip Erdoğan" pankartının parti görevlilerince derhal kaldırıldığını vurgulayan Dumanlı, Erdoğan'ın "Padişahlık da bitmiştir, krallık da, şeflik de" sözlerine dikkat çekti.

Dumanlı'ya göre Türkiye'nin yıldızı parlıyor, "çünkü Türkiye, bir yandan Avrupa Birliği projesinde ısrarla yol alıyor diğer yandan bölgesinde daha etkili hale geliyor. Bütün bunları yaparken, Amerika ile yakın diplomasiyi terk etmiyor". Dumanlı, Davos zirvesini Batı'dan kopuş olarak yorumlanmasına da "tam bir illüzyon" dedi.

Bugün olanları "Yeni bir Osmanlı doğuyor" diye tanımlamanın doğru olmadığını savunan Dumanlı, Türkiye'ye duyulan sempatinin Osmanlı topraklarıyla sınırlı olmadığının altını çizdi.