Olimpiyat parası ‘yol arkadaşı’na

AKP’liler 2020 Olimpiyatları’nın alınamamasına gerekçe olarak Gezi eylemlerini gösterirken, olimpiyatlar için ayrılan paranın nereye ve nasıl harcandığı sorularının üzeri örtüldü. Erdoğan için “ben onun reklamcısı değil yol arkadaşıyım” diyen Erol Olçak’ın milyonlarca TL’yi nereye harcadığı belirsiz.

Elif Örnek - soL

Olimpiyatlar için ayrılan milyonlarca TL tutarındaki bütçenin, AKP’nin reklamcısı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 yıllık arkadaşı Erol Olçak’a verilmesi tartışma yarattı. Olçak’ın bütçeyi nasıl kullandığı, nereye harcama yaptığına dair soru işaretleri bulunuyor. RedHack’in yayımladığı bir belge, milyonlarca liralık “kayıp” harcamanın yanı sıra, olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehrin seçileceği oylamaya giden Başbakan Erdoğan ve ekibi için kiralanan uçağa 915 bin TL ödeme yapıldığını ortaya çıkarmıştı.

Tanıtım bütçesi 'yol arkadaşı'na gitti
Başbakan’ın ve AKP’lilerin “Olimpiyatları Gezi eylemcileri yüzünden kaybettik” açıklamalarının ardından tartışmalar sürerken, olimpiyatlarda harcanan paranın ne olduğu sorusu gölgede kaldı. Ancak miktarı ve harcama kalemleri net bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmayan olimpiyat harcamalarından kötü kokular geliyor.

Tanıtım bütçesinin, AKP’nin adını bulan ve amblemini tasarlayan, iletişim stratejilerini belirleyen, seçim kampanyalarını yürüten ve Erdoğan için “ben onun reklamcısı değil, yol arkadaşıyım”, “Erdoğan benim kahramanım” gibi açıklamalarıyla tanınan Erol Olçak’a verildiği ve milyonlarca TL tutarındaki bütçenin keyfi olarak harcandığı yönünde şüpheler bulunuyor. Bütçenin ne gibi bir strateji izlenerek, nerelere harcandığı belirsiz. Kamuoyunda yer alan iddialara karşın, AKP hükümeti cephesinden konuya dair bir yorum yapılmaması, bütçenin şeffaf bir şekilde açıklanmaması da olası bir vurguna işaret ediyor. Olçak’ın olimpiyat tanıtım bütçesini yönetmesine nasıl karar verildiği, ihale yapılıp yapılmadığı gibi soruların da tatmin edici bir yanıtı bulunmuyor.

Devletin açılışlarını o yapıyor
Arter Reklamcılık’ın yanı sıra CEO Organizasyon’un da sahibi olan Olçak’ın pek çok devlet “ihalesini” ihalesiz aldığı, Erdoğan’a yakınlığı sayesinde çok sayıda açılış organizasyonunun Olçak’a ait şirketlere verildiği de kamuoyuna yansıyan iddialar arasında. Uzun bir süredir AKP’yle çalıştığı için, büyük şirketler de reklam ve organizasyon işlerinde Olçak’ın firmasını tercih ediyorlar. Olçak’ın şirketi, havalimanı ve inşaat işleriyle bilinen Tepe Akfen’in (TAV) yurtdışı da dahil olmak üzere neredeyse bütün açılış organizasyonlarını yürütüyor. Devletin tüm açılış organizasyonları da Olçak’a veriliyor. Türk Telekom Arena Stadı’nın açılışı da Erol Olçak’a ait şirket tarafından yapıldı.

Erdoğan’ın yurtdışı gezileri, Türkiye’de kabul ettiği yabancı konukların ağırlanması, Eurovision, OECD Ülkeleri Sanayi Bakanları Toplantısı, NATO zirvesi, Dünya Gazeteciler Birliği Toplantısı gibi çok sayıda önemli organizasyonu yapan Olçak, aynı zamanda Başbakan’ın çocuklarının düğününü de organize eden kişi.

Yeni Osmanlı’nın reklamcısı Müslüman Kardeşler’le içli dışlı
Devletin bütün açılışlarında payı olan Olçak, yurtdışında da hayli faal. Olçak, Mısır ve Tunus’taki Müslüman Kardeşler’le de hayli içli dışlı.

Devletten çok sayıda açılış ihalesi alan, bu sayede özel şirketlerin de gözdesi haline gelen Erol Olçak, devlet yetkililerinin girişimiyle yurtdışında da reklam faaliyetleri yürütüyor. Gül ve Erdoğan’ın temasları sırasında “tavsiye” ettikleri Olçak’ın şirketi, bugüne kadar Gürcistan, Irak, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Avusturya’da siyasi parti reklamları yapmış. Başbakan’ın Mısır seyahatine katılarak orada da seçim kampanyası üstleneceğini daha önce açıklayan Olçak, bu girişimlerin yanı sıra, 2012 yılında AKP adına Müslüman Kardeşler’e bir seminer verdi.

Kahire'de tanıdık yüz
Bu seminer, kısa süre önce Kahire’deki bir camide mahsur kalan ve ardından tutuklanan TRT Türk muhabiri Metin Turan’ın işten atılmasına kadar uzanan bir krizle ortaya çıktı. AKP’nin Müslüman Kardeşler’e seminer vereceğini öğrenen Turan, güvenlik görevlileri tarafından hiçbir engellemeyle maruz kalmadan, toplantının yapıldığı otele gitti ve kürsüde konuşan Erol Olçak’la karşılaştı. Ancak Olçak, seminerin gizli olduğunu iddia ederek, Turan’ı salondan çıkarmaya çalıştı. TRT muhabirini işten attırmak ve dövmekle tehdit ettiği ileri sürülen Olçak’ın bu girişimleri, hükümet yetkililerinin araya girmesiyle önlendi.

Ennahda'ya gönüllü hizmet
Olçak, Tunus’ta İslamcı Ennahda’ya, seçimleri kazandığı yıl gönüllü olarak hizmet vermişti. “Arap Baharı” sayesinde Ortadoğu’da da yıldızı parlayan Olçak’ın “el attığı” Mısır Müslüman Kardeşler’i ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Erdoğan ve AKP hükümetiyle neredeyse aynı söylemleri kullanıyordu. Ennahda da, “Tunus’un AKP’si” olarak tanınıyordu.

KKTC’yle krizde payı var
Olçak, bir dönem KKTC ile yaşanan krizde de pay sahibi oldu. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile aralarının açılmasının Olçak’tan kaynaklandığını söylemişti. Eroğlu, “Geçen cumhurbaşkanlığı seçiminde Mehmet Ali Talat’ın danışmanı Erol Olçak’tı. Olçak, Tayyip Bey’in baş reklamcılarından herhalde. Seçimi ben kazandım, Talat kaybetti. Tahmin ederim, Erol Bey bunu hazmedemedi çünkü bu defa kurultayda İrsen (Küçük) Bey’in danışmanı olarak geldi ve ‘Biz rövanşı almaya geldik’ dedi. Olay öyle başladı” diyerek AKP hükümeti yetkilileriyle uzun bir süredir görüşme yapmadıklarını aktarmıştı.

Olimpiyat karnesi kırık dolu
Olimpiyat Çalışma Komisyonu’nun 2012’de, yani Gezi eylemlerinden çok önce İstanbul’a 14 başlığın 12’sinde kırık not verdiği, Sayıştay’ın bu konuda hükümeti uyardığı açığa çıktı.

Türkiye’nin 2020 Olimpiyat Oyunları’nı kaybetmesi sonrasında hükümet karşıtlarını, özellikle de Haziran Direnişi’ni suçlayan AKP’lilerin, Olimpiyat Çalışma Komisyonu’nun İstanbul’a verdiği kırık dolu karneyi gizlediği açığa çıktı. Üstelik İstanbul’un “sınıfta kaldığını” söyleyen karne, Gezi eylemlerinden çok önce verilmiş.

İstanbul her konuda sınıfta kaldı
Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre, Olimpiyat Çalışma Grubu 2012’de aday şehirlerle ilgili incelemesini tamamlayarak sonuçları ilgili taraflara iletti. Buna göre İstanbul, Madrid ve Tokyo’yu yalnızca “halk desteği” başlığında geçebildi. İstanbul güvenlik, ulaşım, spor tesisleri, doping kontrolü, çevre gibi konuların da değerlendirildiği karnede yer alan 14 başlıktan 12’sinde diğer kentlerin gerisinde kaldı.

Sayıştay uyarmış
Üstelik Sayıştay’ın geçen yılın son aylarında yayımladığı denetim raporunda, hükümet konuyla ilgili uyarıldı. Sayıştay raporunda, “(…) İstanbul değerleme yapılan 14 başlık arasında en düşük puanları ‘Ulaşım’, ‘Konaklama’, ‘Olimpiyat Köyleri’, ‘Tıbbi Hizmetler ve Doping Kontrolü’ gibi kategorilerde almıştır. Bu konularda kazanan şehrin belirleneceği 7 Eylül 2013’deki IOC Genel Kurulu’na kadar somut yeni gelişmeler elde edilebilmesi zor görünmektedir” denildi.

soL hatırlatıyor "Redhack yakaladı: Kınayı THY yaktı!"
Başbakan, 2020 Olimpiyatları’nın hangi kentte yapılacağının açıklandığı, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılan toplantıya, geniş bir heyetle birlikte gitti. Redhack, Erdoğan’ın bu ziyaretinin faturasının 915 bin TL olduğunu halka açıkladı. Redhack’in yayımladığı belgede, Erdoğan ve beraberindekilerin Buenos Aires’e gidişleri için özel uçak kiralama bedeli olarak THY hesabına 915 bin TL yatırılması isteniyordu.

Olimpiyatların Tokyo’da düzenlenmesine karar verilmesinden sonra, Spor Bakanı Suat Kılıç, Twitter’dan “kına stokları tükenmiş”, AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, “Kına siparişi verdim, isteyen merdiven boyar isteyen kıçını” gibi mesajlar yazdı. Bu seviyesiz mesajlar ve Erdoğan’ın özel uçağı için ödenen fatura, CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı tarafından Meclis’te soru önergesi olarak verildi. Demirçalı, Erdoğan’a Spor Bakanı’nın kullandığı üslubun yanı sıra, “2020 adaylık bütçesi için alınan mal ve hizmetlerin toplam tutarı ne kadardır”, “bu hizmetler hangi usullere göre verilmiş ve satın alınmıştır”, “2020 Olimpiyatları için yapılan toplantıya katılan heyette kimler vardır” Aldıkları harcırah tutarı nedir” diye sordu.