Okuma listesi 'terör örgütü' delili mi?

Eylem planladıkları iddiasıyla tutuklanan beş öğrenciye ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla dava açılırken, davaya delil olarak bir öğrencinin ‘kitap okuma listesi’ de girdi. 4 farklı örgüte üye olmaktan suçlanan öğrencilerin Avukatı Murat Yılmaz ise, yasak denilen kitapların bütün kitapçılarda satıldığını söyledi.

Radikal gazetesi’nden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, eylem hazırlığında oldukları iddia edilerek tutuklanan 5 öğrenciye 4 ayrı örgüte üye olmaktan dava açılırken, iddianameye delil olarak bir öğrencinin evinde bulunan kitap okuma listesi de sayıldı. PKK, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C), Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist (TKEP-L), Maoist Komünist Parti (MKP) isimli dört ayrı örgüte üye olmakla suçlanan öğrenciler yaklaşık 10 aydır cezaevinde.

Eylem hazırlığının delili de kitap listesi
Ankara Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede dört ayrı örgüte üye olmak suçlanan öğrenciler hatırlanacağı üzere ülkücü öğrencileri döveceği iddia edilerek gözaltına alınmış ardından 4 örgüt üyeliğinden tutuklanmıştı. Olayla ilgili evinde arama yapılan öğrencilerden Ali Haydar Yıldız’ın 15 kitaplık okuma listesi davaya delil olarak sayıldı. Kitapların bazıları hakkında 12 Eylül öncesinden kalan toplatma kararı bulunması üzerine okuma listesi de örgüt üyeliği için dava dosyasına eklenen deliller arasında yer aldı.

Toplatma kararları 12 Eylül öncesi
Kitap listesiyle ilgili polis tutanağında şu ifadeler yer aldı: “TİİKP Savunma ile başlayıp Sabah Tufanı ile biten dokümanda geçenlerin kitap isimleri olduğu, İBO isimli kitabın İstanbul 4 No.’lu DGM’nin 17. 04. 2000 tarihinde, Seçme Yazılar isimli kitabın İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 07.06. 1979 tarihinde, Türkiye Proletaryası isimli kitabın ise İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 08. 01. 1974 tarihi ile toplatmasının olduğu anlaşılmıştır.”

Örgütsel eğitimlerinizde kaynak göstermek için mi?
Savcılık sorgusunda Ali Haydar Yıldız’a kitap listesi ile ilgili şu sorular soruldu: “Örgütsel içerikli ve çeşitli tarihlerde değişik mahkemelerde toplatma kararı bulunan yayınların isim listesini bulundurmaktaki amacınız nedir? Bahse konu yayınların isimlerini örgütsel eğitimlerinizde kaynak göstermek için mi bulundurmaktasınız?”

Hazırlanan iddianamede ise kitap listesi için, “TİİKP Savunma ibaresi ile başlayan notun içerisinde yer alan kitapların çeşitli mahkemelerce haklarında toplatılma kararı verilen kitaplar olduğu tespit edilmiştir1 denildi.

‘Böylesini görmedik’
Ali Haydar Yıldız’ın avukatı Murat Yılmaz ise ev aramasında sadece ‘okuma listesi’ bulunduğunu belirterek, kitaplar hakkında alınan kararların 12 Eylül öncesine ait olduğunu dile getirdi. Kitapların şu anda bütün yayınevlerinde serbestçe satıldığını vurgulayan Yılmaz, “İlk duruşmada kitapçılardan delil sayılan kitaplardan mahkemeye sunacağız. Bu dosya bize gösteriyor ki, bundan sonra okunacak kitap listesi dahi yapılamayacak. Baskıya girmeden toplatılan kitap görmüştük ancak okunmak için listesi çıkartılan kitapların suçlama olarak yöneltilmesi ilktir” dedi. 21 Ocak 2011’de tutuklanan öğrenciler 6 Aralık’ta hâkim karşısına çıkacak.