Oktay Ekinci uğurlandı

Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle geçtiğimiz gün yaşamını yitiren aydınlanmacı Mimar, Gazeteci Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı.

(soL - Haber Merkezi) Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle geçtiğimiz gün yaşamını yitiren aydınlanmacı Mimar, Gazeteci Oktay Ekinci son yolculuğuna uğurlandı. Ekinci'ye veda etmek için Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası'nda biraraya gelen meslektaşları tanıdıkları Ekinci'yi anlattı. Prof. Afife Batur, birlikte Oda yönetiminde görev aldıklarını söyledi. Batur, Ekinci'nin bir çok önemli işe imza attığını belirtti. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz ise Ekinci ile beraber Pamukkale'nin kurtarılması konusunda çok büyük çalışmalar içerisinde bulunduklarını dile getirdi. Boz'dan sonra konuşan Halis Çimen'de “Oktay özel yaşamında çok güzel bir insandı. Böyle güzel bir insana, dosta çok az rastladım” dedi.

'Mimarlığı sokağa taşıdı'
Oktay Atar'da Türkiye İşçi Partisi'nde beraber mücadele ettiklerini söyleyerek, Ekinci'nin aydınlanmacı, sosyalist bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Atar, Ekinci'nin mimarlığı sokağa indiren öncülerden biri olduğunu belirtti.

Karaköy'deki uğurlama töreninden sonra Ekinci'nin yazarlığını yaptığı Cumhuriyet Gazetesine geçildi. Burada konuşma yapan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, “Cumhuriyetin bahçesinde hüzünlü bir görev için buluştuk. Oktay'ı son yolculuğuna uğurluyoruz” dedi. Erinç, Ekinci'nin en belirgin özelliğinin bilgelik olduğunu belirterek “Oktay, gazeteciydi, karikatüristti, aydınlanmacıydı, yurtseverdi” şeklinde konuştu.

'Gezi duyarlılığında emeği vardı'
Ekinci'nin bir mimar olarak, mimarlığın paraya alet edilmesine karşı mücadele verdiğini anlatan Erinç şunları dile getirdi: “İstanbul'dan ayrılırken bile gazetesindeki yazılarını ödünsüz olarak sürdürdü. Türk mizahının seçkin örneklerini verdi. Cumhuriyet çalışanlarının, Cumhuriyetin temel hedeflerinden biri olarak gördük onu. Beklenmedik bir şekilde kaybettik. Oktay'sız sabahlara başlamak artık hiç de çekici değil... Rahatsızlığı ne olursa olsun her zaman gazetesine gelmeyi tercih etti. Kitaplarında, köşe yazılarındaki saptamalarında mimarlıkta bir çığır açacak nitelikte yazılar yazdı.”

Erinç'ten sonra konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise “ Bağımsız gazetecilik anlayışının temsilciliğini yapan çok değerli bir insanı kaybettik. Mimarlar, Oktay Ekinci aracılığı ile Cumhuriyet Gazetesi'nden seslerini duyurdular. Taksim'i, Gezi'yi savunanlar, Oktay'ın savunduklarını da temsil ediyorlardı. Gezi duyarlılığının yaratılmasında fikri, emeği vardı” şeklinde konuştu.

Bedri Baykam ise konuşmasında, Ekinci'nin aydınlanmaya kendini siper ettiğini söyleyerek, “Bunu yaparken de hep mütevazi, çalışma arkadaşlarıyla uyum içinde oldu” dedi.

Erdal Atabek'de, Ekinci'nin uzun yıllardan beri uygarlık sevdalısı olduğunu ifade etti. Atabek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “En kötü zamanlarda eşi Zehra ile birlikte, cumhuriyeti, aklı savundu. Kendisiyle Eskişehir'de yaptığımız çalışmada beraberdik. O tam anlamıyla bir efsanedir. Tek kişilik kurumdur. Kentleri pazar yerine çevirenlere karşı mücadele etti. Bu bir ölüm değildir. Onu ölümsüzlüğe uğurluyoruz”
Ekinci'nin cenazesi Şişli Camii'nde yapılan törenin ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verildi.