Öğrenciler neden tutuklu?

Tutuklu öğrencilere destek vermek için ülkenin dört bir yanında dayanışma etkinlikleri yapılıyor. Öğrenciler 9 Aralık'ta Ankara Adliyesi'nin önünde olmaya hazırlanıyor. Öğrencilerin yargılanması ve tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilenleri herkese hatırlatmak gerekiyor.

31 Mayıs'ta Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi Başbakan'ı protesto etmek isteyen Hopa halkına polisin saldırması sonucunda emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine birçok ilde protesto gösterileri yapılmıştı. Ankara’daki gösteriye katılan öğrencilerden 28'i 17 yıldan 52 yıla kadar hapis cezaları istemiyle, hem de "terör örgütü üyesi olmak" ya da "terör örgütünün talimatı ile eylem yapmak" gibi ağır bir suçlama ile 9 Aralık’ta yargılanmaya başlayacak.

Ankara’daki Metin Lokumcu protestosunda öğrencilerin gözaltına alınmasının üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. 21'i tutuklu, 7'si tutuksuz toplam 28 öğrenci 9 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkacaklar.

Eylem yapmak terör suçu
Hopa davasında öğrencilerin tutuklanma gerekçeleri ise özel yetkili savcılık tarafından hazırlanan 84 sayfadan oluşan iddianamede şöyle yer alıyor:

''Silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet etmek.”

Yasal olarak kurulan, çalışma yapan dernek ve partiler ise iddianamede “terör örgütü” olmakla suçlanıyor. Hopa davası iddianamesinde yer alanlara benzer suçlamalarla Türkiye’de 500’ü aşkın öğrenci “terör örgüt üyeliği, terör örgüt propagandası” gerekçesiyle cezaevlerinde tutuklu.

Saçlarını kestirdiler, tutuklandılar
Öğrencilerin tutuklanma gerekçelerinin birbirinden temelsiz olduğunun kanıtı ise suçun işlendiğine dair delil teşkil edecek kanıtın, bilginin olmaması. Örneğin Hopa davasında tutuklu olan öğrencilerden üçünün tutuklanma sebebi yine Hopa davasından tutuklu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Ozan Gündoğdu'ya moral amaçlı düzenlenen fotoğraf gönderme işlemi. Arkadaşının cezaevinde kesilen saçları gibi saçlarını kesteren üç genç moral amaçlı saç kestirmeleri, fotoğraf çekmeleri ve ardından fotoğrafı Ankara Sincan cezaevine göndermeleri nedeniyle tam 10 gün sonra tutuklanmışlardı. Böylece üç öğrenci Hopa iddianamesine “saçlarını tanınmamak için kestirdikleri” şeklinde dahil oldular.

Savcının itibar etmediği: Yasal parti üyeliği
Savcının iddianamesindeki temelsiz gerekçelerden biri tutuklu bulunan öğrencilerin olmayan bir örgüt üyeliği ile ilişkilendirilmeleri. Hopa davasından tutuklu TKP üyesi Cüneyt Çakır'ın ifadesinde bizzat TKP üyesi olduğunu söylemesine rağmen savcılık tarafından bu açıklama yeterli görülmemiş, iddianamede Çakır THKP-C terör örgütü ile bağlantısı üzerinden suçlanmış, ayrıca kendi özgür iradesi ile söylediklerine ilişkin “itibar edilmedi” ifadesi kullanılmıştı. Aynı şekilde Halkevleri ve Öğrenci Kollektifi üyesi öğrencilerin tutuklanma gerekçeleri bu örgütlerin yasal anma ve etkinliklerine katılmaları.

Tutuklu öğrencilerle dayanışmak için en başta üniversite öğrencileri olmak üzere aydınlar, sanatçılar, akademisyenler 9 Aralık’ta Ankara’da olacaklarını ilan ettiler. Birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de 9 Aralık'ta Ankara Adliyesi önünde yapılacak eyleme destek vereceğini açıkladı.

Puşi de tutuklanma nedeni!
Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 'poşu' taktığı için 45 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın bir sonraki duruşması Hopa davası ile aynı gün, yani 9 Aralık Cuma günü. Kırmızıgül'ün, Kağıthane'de bir markete molotof kokteyli atılması olayına katıldığı iddia ediliyor ancak polis ekipleri Kırmızıgül'ün yakaladıkları an 'poşu' takmasını bu iddiaya gerekçe gösteriyorlar.

(soL - Haber Merkezi)