ODTÜ'de gericiliğe karşı forum

ODTÜ'de düzenlenen "Gericiliğe karşı ODTÜ'lüler Forumu"nda üniversitede gericiliğin attığı adımlar tartışıldı.

TKP’li Öğrenciler, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri ve Yarınlar Dergisi çevresinin öncülüğünde ODTÜ'de “Gericiliğe karşı ODTÜ'lüler Forumu” düzenlendi.

Düzenlenen forumda AKP'nin iktidara geldiği günden bugüne devletleştiği, birçok mevziyi ele geçirdiği ve bu misyonu üniversiteler üzerinde de uygulamaya çalıştığı söylendi. Üniversitelerde türban serbestisinin de aynı plan dahilinde devreye girdiği ve bir anlamda gericiliğin üniversiteleri istila etmesi anlamına geldiğine vurgu yapıldı. AKP'nin siyasal alandaki gücü ile toplumsal alandaki durum arasında bir uyuşmazlık olduğu ve bunun özellikle üniversitelerde ön plana çıktığı tespiti yapılırken, türban üzerinden bu uyuşmazlığın giderilmeye çalışılacağı, gerici örgütlenmelerin önünün açılacağı belirtildi.

Forumda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Anadolu Üniversitesi’nde ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylar tartışıldı. Aynı zamanda forumda söz alan bazı öğrenciler türban meselesinin bir manipülasyon ile özgürlük üzerinden tartışıldığını, ancak türbanın esas itibari ile kadının özgürlüğünü kısıtladığını, onların ikinci sınıf vatandaş olarak var olmalarının önünü açtığını, bu açıdan kadınların da gündeme tepki göstermesi gerektiğini söylediler.

Türban tartışmalarından sonra ise gericiliğin meşrulaşmasının bir aracı olarak liberalizm üzerine konuşuldu. Gericiliğin toplumun birçok alanına, özellikle de üniversitelere girerken liberalizmi kullandığını söyleyen ODTÜ’lü öğrenciler bu konuda kendini solda gören liberaller dahil tüm bu cenah ile sıkı bir ideolojik mücadele verilmesinin gerekliliğini vurguladılar.

Forum her daim ilerici kimliğiyle öne çıkmış ODTÜ'nün ve ODTÜ öğrencilerinin bu geleneğinin devam ettirilmesi gerektiğinin belirtilmesi ve bu kapsam da farklı etkinliklerin planlanması iradesi ile sonlandırıldı.

Aynı saatlerde başka bir grup tarafından başörtüsüne özgürlük forumu gerçekleşti. Katılımcılarının ağırlıklı olarak cemaat mensubu ve türbanlı öğrencilerden oluştuğu ve etkisiz kaldığı gözlendi. ODTÜ Mescid grubu adı altındaki bir örgütlenmenin faaliyet yürütme arayışı ilerici öğrencilerce engellenmişti.

(soL - Ankara)