ÖDP'den birlik ve beraberlik vurgusu

ÖDP'nin olağanüstü kongresi sonrasında partililer tarafından yapılan açıklamalarda, partide birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. ÖDP'liler üç ay sonra toplanacak olağan kongre için yapılan çalışmaların önemine değindi.

soL (HABER MERKEZİ) Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) olağanüstü kongresinde Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu'nda çoğunluğu Devrimci Dayanışma grubu kazanırken, Genel Başkan Hayri Kozanoğlu ve Parti Meclisi üyeleri, partinin kongre öncesi ve sonrasındaki tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Genel Başkan Hayri Kozanoğlu, ilk hedefinin partide birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu ifade ederek, "Üç ay sonra yapacağımız olağan konferans ve kongreye daha güçlü bir şekilde gideceğimizden eminim" dedi. Konferans ve kongredeki tablonun ÖDP'nin potansiyelini bir kez daha herkese gösterdiğini söyleyen Kozanoğlu, olağanüstü konferans ve kongrenin ÖDP'nin çoğulcu katılımını gözler önüne açıkça serdiğini belirterek, "Sosyalist, devrimci hareketler Türkiye'deki gelişmeleri dikkate alarak Amerikancı ve ulusalcı politikalara karşı üçüncü bir yol açmak durumundadır" dedi.

"ÖDP krizden çıkmak için adım attı"

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, "Artık önümüzdeki dönemde yapmamız gereken, olağan kongre sürecine iyi hazırlanmak ve yerel seçim çalışmalarını hızlandırmaktır" dedi. Taş, parti içi politik tartışmaların nasıl aşılacağının olağan kongrede belirleneceğini belirtti.

ÖDP kurucularından Oğuzhan Müftüoğlu, "Kongre sonucu, partinin kuruluş ilkelerinden sapmaya dur diyen bir sonuçtur" dedi. Partinin yönetim mekanizmalarının durumuna değinen Müftüoğlu, eski Genel Başkan Ufuk Uras'ın parti kurallarını dikkate almayan bir siyaset anlayışı yürüttüğünü belirtirken, "Söz konusu siyasetin doğruluğu yanlışlığı bir yana, esas olarak bu tarz siyasetin kendisi yanlıştı. Partinin kuruluş mantığına aykırıydı. Başkan, olağanüstü kongre toplayarak Parti Meclisi'nin kendi anlayışına uygun dizayn edilmesini istedi. Ancak kongre bunu reddetti" dedi. Uras'ın eleştirilen siyasetine değinmek istemeyen Müftüoğlu, "Bu sonuç aslında, başkan merkezli parti anlayışının, onun yürüttüğü siyasi çizgiyle birlikte reddedilmesi anlamına gelir. Örgüt merkezli ve geleneksel burjuva modellerindeki lider sultası diye yakınılan siyasi yapıları doğuran anlayışları reddeden ÖDP, kendi kuruluş ilkelerine ve anlayışına geri dönmüştür" dedi.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen ise konferans sonucuyla birlikte bütün ÖDP'yi yaşadığı krizden çıkaracak bir iradenin gösterilmiş olduğuna dikkat çekti. "Yeni yönetim, olağan kongre sürecine kadar demokratik, katılımcı, çoğulcu ilkelerimizle ezilenlerin mücadelesini yükseltme çalışmalarımızın nasıl işleyeceğini belirleyecektir" diyen İşleyen, Kongre sürecinin en verimli şekilde değerlendirileceğini vurguladı.

ÖDP gençliği kongreye etkili katıldı
KESK eski Genel Başkanı ve ÖDP Parti Meclisi üyesi İsmail Hakkı Tombul "Seçim sonuçları ÖDP delegelerinin demokratik iradesinin göstergesidir. ÖDP, geçmişten bugüne taşıdığı değerlere sahip çıktı. ÖDP bundan sonraki süreçte bütünlüğü içinde farklı görüşleri zenginlik olarak görecek, devrimci hamlelerde bulunacaktır" dedi. EMO eski Genel Başkanı ve ÖDP Parti Meclisi Üyesi Kemal Ulusaler, "Beklediğimiz sonucu elde etmiş olduk" dedi. Ulusaler, "Parti dağılır, ayrışmalar olur" ve "konferansta kavga çıkar" söylenti ve yorumlarının doğru olmadığını herkesin görmüş olduğunu söyledi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise "Tüm krizler demokratik çözümlerle aşılabilir. Yaşadığımız süreçte de böyle oldu. Sorunun çözümü sandıktan çıktı. ÖDP yoluna devam edecek" dedi.

ÖDP olağanüstü konferansına yoğun genç katılım dikkate çekerken, ÖDP Gençliği adına konferansta konuşan Barış İnce, "Partinin, solun geleceği olan gençler tüm provokasyonları boşa çıkarmıştır. Devrimci Gençler, solda iğneyle kuyu kazılarak, devrimci değerlere sahip çıkılarak da kitleselleşilebileceğini gösterdi. Büyüme-yenilenme söylemlerine umut bağlayanlar partideki gençliğin çalışmalarına dikkat etmelidir" demişti.