"Numaralı kask" uygulanamıyor

2007 ve 2008 yılındaki 1 Mayıs'larda polisin sert ve keyfi müdahalesinin ardından önlem olarak tartışılan "kask numarası" bu yıl da kullanılmayacak.

soL (HABER MERKEZİ) 2007 ve 2008 yılında, ÖDP Binasına baskın, kaldırımda oturan kadının kafasına tekme atılması, acil servislere gaz bombası atılması, turistlerin dövülmesi, Masis Kürkçügil'e tokat atılması gibi olayların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün çözüm önerisi olarak sunduğu "kask numarası" bu 1 Mayıs'ta da uygulanmayacak.

"Numaralı kask" uygulamasının 1 Mayıs'a kadar bütün illerde hayata geçilmesi planlanırken İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana gibi 27 ilde 1 yıldır ilerleme olmadı.

Kimlik tespitini güçleştiren numarasız kasklar nedeniyle, failler belirlenemediği için vatandaşların polisler hakkındaki suç duyuruları sonuçsuz kalmıştı.

ÖDP baskınında kimlik tespiti yapılamıyor

Son olarak 2008 yılı 1 Mayıs kutlamalarında ÖDP'nin İstanbul İl Başkanlığı'na gaz bombası ve plastik mermiyle saldıran, parti önünde bekleyen kalabalığı 10 dakika boyunca yerlere yatırarak coplayan polisler de kimlik tespiti engeline takıldı.

Parti avukatları tarafından yapılan suç duyurusunun ardından, saldırıya katılan faillerin kimliklerinin tespiti için, Savcılık, Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu. Emniyet Müdürlüğü ise bölgede görevli polislerin resimlerini göndermek yerine Taksim'de görev yapan bin kadar polisin resimlerini cd ile savcılığa gönderdi ve şikayetçilerin kimlik tespitini buradan yapmasını istedi.

Avukatlar, bu şekilde bir teşhis yapılmasına itiraz ederek, Taksim'de görevli bütün polislerin değil, ÖDP İl Başkanlığı binasının bulunduğu sokakta görev yapan ekiplerin tespit edilmesini ve buna ilişkin teşhisler yaptırılmasını talep eden bir dilekçe verdi. Soruşturma devam ediyor.