Nijerya'ya ilgi nereden geliyor?

Gülen cemaati dört okulu bulunan Nijerya'da önümüzdeki hafta üniversite açıyor. 2002 sonrası gelişen Türkiye-Nijerya arasındaki ticari ilişkilerde de bağlantı noktası Gülen cemaati.

Orta Avrupa ülkesi Nijerya'da 4 okulu bulunan Fethullah Gülen cemaati şimdi de bu ülkede bir üniversite açmaya hazırlanıyor. Nijerya Türk Nil Üniversitesi adı verilen üniversitenin 9 Aralık'ta eğitime başlayacağı açıklandı.

Üniversitenin açılışı ile ilgili Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan ve Zaman gazetesi ve Fethullah Gülen'in kendi internet sitesinde geniş yer verilen haberlerde üniversitenin "Türk işadamları" tarafından yaptırıldığı ifade ediliyor ancak bunun dışında herhangi bir isim ya da ayrıntıya yer verilmiyor.

Rektörlüğünü Prof. Dr. Levent Altıntop'un yaptığı üniversitede fen, mühendislik ve işletme fakültelerine bağlı on bölüm bulunduğu ve 2 yıl içinde üniversite bünyesinde tıp fakültesi de açılacağı belirtiliyor. Levent Altıntop'un verdiği bilgiye göre ilk etapta 400 öğrenciyle eğitime başlayacak olan üniversiteye şu ana dek 40’ı Türk, 300 dolayında öğrenci kayıt yaptırmış.

Beşiktaş'tan futbol okulu
Nijerya'da yakın bir zamanda Türkler tarafından açılan bir diğer okul da Beşiktaş Nijerya Futbol Okulu olmuştu. Beşiktaş Spor Klübü'ne futbolcu yetiştirmeyi amaçlayan okul yaklaşık bir hafta önce Nijerya'nın Oyo eyaletinin İbadan kentinde faaliyete başladı.

İhracatta başı ABD çekiyor
150 milyonu aşkın nüfusu ile Afrika'nın en kalabalık ülkesi olarak nitelenen Nijerya dünyanın en fakir 30 ülkesi arasında geçiyor. Ancak Nijerya'nın en önemli özelliği sahip olduğu petrol rezervleri. Nijerya dünya petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde onuna sahip bir ülke olarak dünyada petrol açısından altıncı sırada geliyor. 1960 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ülkenin şu anda dış ticaretini gerçekleştirdiği ülkelerin başında ABD geliyor.

Ticarette ağırlık TUSKON üyelerinde
Türkiye'nin de Nijerya ile özellikle 2000'li yıllarda gelişen önemli ticari ilişkileri bulunuyor. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Türkiye'nin Nijerya'ya ithalatı 1996 yılında 10,2 iken 2003 yılında 65,3'e ulaşmış. Aynı yılllarda ithalat oranı yüzde 18'den yüzde 223,3'e fırlamış. Nijerya'da ticari faaliyet gösteren şirketlerin başında Gülen cemaati bağlantılı patron örgütü Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi şirketler geliyor. İhsan Kalkavan'ın yanısıra Yolaşan Beton firması da bunlardan biri.

New York Times gazetesinde yer alan bir haberde İhsan Kalkavan pek Nijerya'daki cemaat okullarını finanse eden isim olarak tanıtılmıştı. Kalkavan bu ülkede inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor.

Doğrudan THY seferleri
Fethullah Gülen cemaati üzerinden kurulan Türkiye-Nijerya ilişkilerinin gelişiminin bir diğer yansıması da Türk Hava Yolları (THY) tarafından 2006 yılında Nijerya'nın önemli kentlerinden biri olan Lagos'a başlatılan doğrudan seferler. Lagos THY'nin Orta ve Güney Afrika'da doğrudan uçuşu bulunan bir kaç noktadan biri.

(soL-Haber Merkezi)