Nereden geldi bu 10 milyon?

AKP, 12 Haziran seçimlerinde 10 milyon yeni seçmenin oy vereceğini iddia ediyor. Oysa nüfus piramidi göz önünde alındığında 10 milyon yeni seçmenin mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. 2007'de 15-19 yaş arasında bulunanların sayısı 6 milyon idi.

AKP, 12 Haziran seçimlerinde 10 milyon yeni seçmenin oy vereceğini iddia ederek, ülke nüfusu, genç nüfus ve seçmen sayılarını gösteren istatistiki verileri ayaklar altına alıyor.

2004’ten 2007’ye 1 milyon azaldığı görülen seçmen sayısının, 2011 seçimlerinden önce aniden 8 milyon birden artınca akıllarda soru işareti yarattı. Bu nereden geldiği belli olmayan 8 milyon seçmen ile birlikte yaklaşık 10 milyon kişinin ilk kez oy kullanacağı iddia edildi.

İstatistik yalan söyler mi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye’de 10 milyon yeni seçmen olması mümkün değil.

2002 seçimlerinde 41 milyon 407 bin dolayında olan seçmen sayısının, 2004 yerel seçimlerinde 43 milyon 552 bin, 2007’de 43 milyon 553 bin, 2009 yerel seçimlerinde 48 milyon 6 bin ve 2010 anayasa referandumunda 49 milyon 446 bin olduğu görülüyor.

12 Haziran için hazırlanan seçmen listesinde sayının 52 milyon 758 bine ulaştığı gözüküyor.

TÜİK’in 2007 yılı “yaş grubu ve cinsiyete göre nüfus” araştımasına göre 15-19 yaş grubundaki Türkiye vatandaşlarının sayısı toplamda 6 milyon 157 bin. 2007 yılında 15 ila 19 yaş arasında olan seçmenlerden bir kısmının zaten 2007 seçimlerinde oy kullanabildiği düşünülürse bu yaş grubundan yeni seçmen olacak kişi sayısının 10 milyonun bir hayli altında olduğu gözler önüne seriliyor. Bir de ölüm hızı hesaba katıldığında, AKP’nin 10 milyon yeni seçmeni gökten zembille indirdiği tahmin ediliyor.

Medya örtbas etti
Artıştaki anormalliğin Tanla ve bazı CHP milletvekilleri tarafından gündeme getirilmesi kamuoyunda çeşitli soru işaretleri yarattı. Ancak ana akım medyanın konuyu örtbas etmeye çalıştığı da gözlerden kaçmıyor.

Çoğu medya organı sayısal verilere dayanarak böyle bir artışın mümkün olmadığını haber yapmaktan çekiniyor. Yeni seçmen sayısındaki anormallik bir günde geçiştirilerek gündemden düşürülmeye çalışılıyor.

Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’ndan herhangi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu’nun umrunda değil
CHP eski milletvekili araştırmacı Bülent Tanla seçmen artışındaki anormalliğe dikkat çekerek, “Yarın sabah partilerin ellerinde dilekçeleri ile YSK’nın kapısında oturup ’bunu açıkla’ demesi gerekir” diye konuşmuştu.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de, Türkiye’de seçmen nüfusunun 4 yılda 8 milyon artmasının seçmen sayısında yüzde 25’e yakın bir artış demek olduğunu kaydetti. Mengü, “Ya bundan önceki seçmen sayısı yanlıştı ya da bu sayı yanlış veya mükerrer oy çok diye düşünmek lazım” dedi.

CHP milletvekillerinin gündeme getirdiği bu konuyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’un yorum yapmaması dikkat çekti. CHP lideri her gün miting meydanlarından, televizyon programlarından Erdoğan'a yanıt vermesine rağmen, büyük bir skandal olarak ortada duran 10 milyon "sürpriz" seçmen konusunu gündeme getirmiyor.

(soL - Haber Merkezi)