Ne kadar geliştiğimizin farkında mısınız?

Başbakan, Türkiye`nin dünyada 17'nci ekonomiye sahip olduğunu gururla açıklarken, gelişmişliğin ölçütü olan konularda kulağının üzerine yatmış görünüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım nedeniyle Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu`nun düzenlediği törende bir konuşma yaptı. Atatürk anmasından ziyade "ulusa sesleniş" niteliğinde geçen konuşmada, Erdoğan, Türkiye`nin gidişatının iyi olduğu mesajları verdi.

AB ve ekonomi tıkırında
Erdoğan, son AB komisyon raporunun verdiği "kötü not"ları göz ardı ederek, AB`ye katılım konusunda ilerleme kaydettiklerini belirtti. Başbakan'ın bir başka gurur kaynağı da BM Güvenlik Konseyi üyeliği oldu. Kafkas krizinden itibaren yükselen arabulucu görevine atfen, Türkiye`nin medeniyetler arasındaki uçurumları giderdiğini belirtti.

Türkiye`nin ekonomisinin dünya çapında 17'nci sırada yer aldığını, 2023 yılında 10'uncu sırada olmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, ülke ekonomisinin durumunu sermaye birikimi üzerinden yansıtarak oldukça olumlu bir tablo çizerken, gün geçtikçe daha kötüye gidildiği gerçeğini gözlerden gizlemeye çalıştı.

Geçen yılın verilerine göre, Türkiye, örneğin eğitim alanında dünyanın en geri ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye'de "çağdaş bir eğitim"den söz edilebilmesi için, 150 bin öğretmene ve 160 bin dersliğe ihtiyaç var. Ülkelerin gelişmişliğiyle eğitim sisteminin birbiriyle doğru orantılı olduğunu unutan Başbakan, bu yıl açıklanan Dünya Bankası raporunu da duymamışa benziyor. Raporda Türkiye`de gençlerin yaklaşık yüzde 40`ının ne okula gittiği ne de çalıştığı belirtiliyordu.

Bir ülkenin gelişkinliğini gösteren en önemli verilerden biri olan çocuk ölümleri de Türkiye`de iç açıcı bir tablo sunmuyor. Son dört ay içinde hastanelerde görülen bebek ölümleri 50`yi aşarken, konuya ilişkin ciddi heyet raporlarına rağmen, Sağlık Bakanlığı, durumu mazur gösterici açıklamalar dışında bir şey yapmıyor.

Gelişmişliğin bir başka göstergesi olan kişi başına gelir, 9 bin 030 dolar olarak hesaplanıyor. Hükümetin iyimser tahminlerine göre bu rakamın bu yıl sonunda 11 bin dolara ulaşması bekleniyor ki, Türkiye bu durumda bile, gelişmiş ülke standartlarının altında kalıyor.

Sadece ramazan ayında ve Mobese sisteminin bulunduğu şehirlerde suç oranları düşük olarak rapor edilen bir ülkede, gelişmişlik iddiası yalnızca bu türden "ayarlamalarla" mümkün oluyor.