'Münferitler'den organize saldırı!

Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınamak üzere Samsun'da bir basın açıklaması yapmak isteyen Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyelerine çevrede toplanan faşistler taşlarla saldırdı.

Samsun'da Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınamak üzere bugün bir basın açıklaması yapmak isteyen Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu üyelerine çevrede toplanan faşistler taşlarla saldırdı.

Taşlar basın açıklaması için toplanan gruptan bazı kişilere isabet etse de şans eseri ciddi bir yaralanma olmadı.

Bu sırada faşistlerin içinden ayrılarak TKP Samsun İl Binası önüne giden bir diğer grup TKP binasını taşlamaya başladı. Binanın camları kırıldı.

Basın açıklaması yapanlara "Kahrolsun PKK" diyerek saldırdılar
Bugün saat 17.30'da Süleymaniye Geçiti bölgesinde bir araya gelen bileşenleri arasında EMEP, EDP, Halkevleri, ÖDP, Sosyalist Parti, TKP, EMEKLİ-SEN, Barış Girişimi, Demokrasi için Birlik Hareketi, 78'liler Birliği'nin olduğu bir grup, Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınamak üzere basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması için bir araya gelinmesi üzerine, çevrede toplanan faşistler "Kahrolsun PKK" sloganları atmaya başladılar.

Oldukça yoğun bir katılımın gözlemlendiği basın açıklamasında "Ahmet Türk hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığına olan güvenlerinin altını çizerek dava ile ilgili kısa bir açıklama yapıp aracına yöneldiği anda, bir kişinin saldırısına uğramıştır. Güvenlik önlemlerinin çok yetersiz olduğu görülmüştür. Bu güvenlik boşluğundan yararlanan saldırgan Ahmet Türk’e kolayca ulaşmıştır. Bu saldırının yetkili ağızların açıkladığı gibi kişisel bir saldırı olmadığı, önceden planlandığı çok açıktır" denildi.

Faşistler, basın açıklaması yapanlara saldırmak istedi ancak grup araya duvar ören polisleri aşamadı.

Ahmet Türk'e yapılan saldırı nedeniyle amirleri görevden alınan polisin oldukça tedirgin olduğu gözlemlendi.

Basın açıklamasına katılanlara ulaşamayan faşist grup ellerindeki büyük taşları toplanan kitleye atmaya başladı. Taşların isabet ettiği kişiler şans eseri ağır yara almadı.

TKP il binası taşlandı
Basın açıklaması sırasında gerçekleştirilen saldırıyla eş zamanlı olarak Süleymaniye Geçiti'ne paralel sokakta yer alan TKP il binasına da taşlı saldırı gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını tamamlayanlar can güvenliklerinden endişe ettikleri için Eğitim-Sen ve Sosyalist Parti binalarına sığındılar.

Samsun'da Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırının ardından yetkililerden olayın 'münferit bir vaka' olduğu açıklaması gelmişti. Ancak bugün yapılan saldırı oldukça organize bir şekilde hareket edildiğini gözler önüne serdi.

Kentte gerginliğin sürdüğü belirtiliyor.

Basın açıklamasının tam metni
Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni ise şöyle:
"Samsun kamuoyu dün çirkin bir saldırı olayıyla yüz yüze gelmiştir. Aralık ayında Muş’un Bulanık ilçesinde 2 kişinin ölümü 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın davası güvenlik nedeniyle Samsuna alınmıştır. Duruşmayı izlemek için öldürülen ve yaralanan insanların aileleri, yakınları, avukatları partili dostları ve milletvekilleri ilimize gelmişlerdir. Duruşma bitiminde sayın Ahmet Türk hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığına olan güvenlerinin altını çizerek dava ile ilgili kısa bir açıklama yapıp aracına yöneldiği anda bir kişinin saldırısına uğramıştır.

"Sabahtan itibaren mahkeme salonu içi dahil, gün boyu girişin çıkışın sıkı kontrol altında tutulmasına rağmen adliye merdivenlerinde yapılan basın açıklaması sırasında güvenlik önlemlerınin çok yetersiz olduğu görülmüştür. Bu güvenlik boşluğundan yararlanan saldırgan Ahmet Türk’e kolayca ulaşmıştır. Bu saldırının yetkili ağızların açıkladığı gibi kişisel bir saldırı olmadığı, önceden planlandığı çok açıktır. Güvenlik gerekçesiyle ilimize verilmiş olan bu davanın mağdur tarafının zarar görmüş olması oldukça düşündürücüdür. Bu nedenle olayın gerçekleşmesine sebebiyet veren başta Vali olmak üzere Emniyet müdürü ve sorumluları derhal görevden alınmalıdır. Samsun emniyetinin Hrant Dink cinayetinden dolayı zaten sicili temiz değildir. Bu nedenle İçişleri Bakanını göreve çağırıyoruz

"Samsun devrimci güçleri iş ekmek, barış ve özgürlük mücadelesi veren parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri bu saldırıyı sıradan kişisel bir tepki olarak görmediğini, 12 eylül sonrası Karadeniz’de oluşturulmaya çalışılan miliyetçi ve şövenist politikaların bir sonucu olduğunu bilmektedir. Bundan sonraki süreçte emek ve demokrasi güçlerinin her türlü saldırıyı birlikte gögüsleyeceğini buradan duyuruyoruz.

Şiddetin hiçbir biçimini onaylamayan bizler halkların kardeşliği taleplerimize yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu tür saldırılar barışa ve kardeşliğe değil, savaşa ve düşmanlığa ve bundan çıkarı olanlara hizmet etmektedir."
(soL-Samsun)