Müdavimlik Akman'ın eski hevesiymiş

Akman, 1996 yılında Milli Güvenlik Akademisi'nin müdavimi olmak istemiş, fakat sakalları nedeniyle alınmamış.

soL (HABER MERKEZİ) RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın önerisiyle gündeme gelen, gazetecilere, televizyonculara Milli Güvenlik Akademisi'nin (MGA) "terör haberleri nasıl yapılır?" eğitimi vermesi tartışılmaya devam ediyor. Yolsuzluk iddialarıyla son günlerin flaş isimlerinden biri olan Akman da, 1996'da bu eğitime talip olmuş fakat o dönem bıraktığı sakalları MGA'daki 'eğitim hakkını' elinden almış!

Bilindiği gibi Akman'ın, Aktütün Karakolu'na yapılan baskından sonra gündeme getirdiği televizyonculara eğitim verme önerisini hem askerler hem de hükümet olumlu karşılamıştı. MGA'nın gazetecileri eğitmesini isteyen Akman da yaklaşık 10 yıl önce akademide eğitim almak istemiş. Harp Akademileri Komutanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren MGA'da eğitim görenlere müdavim adı veriliyor. Akman da 1996 yılında akademinin müdavimi olmak istemiş ancak dönemin paşalarından Erol Özkasnak, Akman'ı sakalları nedeniyle kabul etmemiş.

AK-MGA

RTÜK'ün Eğitim Daire Başkanı Ayhan Özçelik de akademide eğitim alanlar arasında yer alırken, MGA'nın işleyiş yapısında, AKP'nin iktidarıyla birlikte önemli değişiklikler oldu. AKP öncesinde, sivil katılımcıları Genelkurmay belirlerken, Harp Akademileri Yönetmeliği'nin ilgili hükmünün değiştirilmesiyle, AKP bu yetkiyi eline aldı. Bu durum daha önce akademinin müdavimleri olmak isteyen fakat bunu başaramayan Zaman gazetesinden Erdal Şen ve STV'den Remzi Ketenci gibi isimlere de müdavimlik yolunu açtı.

Akademide dolar geçiyor!
Daha önce akademini müdavimleri arasında yer almış, Yaşar Ateşsoy isimli bir yerel gazeteci ve basın müşaviri "Bir Müdavimin Günlüğü-Ufkun Ötesine Yolculuk" adlı kitapta MGA'daki eğitime ilişkin ayrıntılar aktarıyor. Ateşsoy'un ifadelerine göre, "müdavim giriş kartlarını, sürekli sağ yakamızda ve adımız okunacak şekilde takacağız. Kaybeden, kartın maliyeti olan 20 doları ödemek zorunda".

"Akman kendine çeki düzen versin"
Akman'ın önerisiyle gündeme gelen gazeteci ve televiyonculara MGA eğitimine, basın örgütleri de tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, yaptığı açıklamada, "bu öneriyi getireni cehaletle suçluyorum. RTÜK Başkanı Zahid Akman, kuryelikten, dolandırıcılık suçundan zanlı bir kişidir. Böyle bir kişi, basına çeki düzen verme önerisi getireceğine, önce kendine bir çeki düzen versin" diyerek, gazeteciliğin evrensel kuralları olduğunu, bunun da temelini bağımsız ve objektif olmanın oluşturduğunu ifade eden Abakay, "böyle gayri ciddi bir öneriyi nasıl gündeme alıyorlar, şaşmamak mümkün değil. Komik oluyorlar. Gazetecilerden uzak dursunlar. Bu kurslara gitmeme çağrısı yapıyorum. Gazeteciler boykot etsin" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi de, yaptığı açıklamada, "bir eğitim verilecekse öncelikle bürokratlara, güvenlik güçlerine verilmelidir" dedi. "Bağımsız çalışacak olan gazeteciyi medya patronundan isteyeceksiniz. 'Bana gönderin, ben eğitime tabi tutmak istiyorum' diyeceksiniz. O zaman medya patronlarını eğitime tabi tutsunlar."