MİT Müsteşarı Taner'e altı ay uzatma

MİT Müsteşarı Emre Taner'in görev süresi altı ay uzatıldı. Kürt uzmanı olarak bilinen Taner'in görev süresinin uzatılmasının Kürt sorununda son dönemde dile getirilen açılımlarla ilgili olduğu düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) MİT Müsteşarı Emre Taner'in görev süres,i üçüncü kez altı aylığına uzatılıyor. Bir süre öncesine kadar MİT Başkanlığı için TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Başbakanlık Müsteşarı eski Vali Efkan Ala'nın ismi geçiyordu. 15 Haziran 2005'ten beri Müşteşarlık görevini yürüten Taner'in Haziran ayında bitecek olan görev süresi, Aralık 2009'a kadar uzatıldı. Normal şartlarda yaş haddinden emekli olması gereken Taner, Müsteşarların 68 yaşını doldurana kadar görevlerine devam edebileceğini belirten 657'nin 29. ek maddesi sayesinde bir yıl daha görev yapabilicek.

"Kürt uzmanı"
Emre Taner'in görev süresinin uzaılmasının en önemli nedeninin, Kürt sorununda girilen yeni dönem olduğu iddia ediliyor. MİT'teki görevi süresince Kürt sorunu üzerine çalışan Taner için "Kürt sorununu en iyi bilen Türk" gibi iddialı ifadeler kullanılıyor. 40 yılı aşkın bir süredir Kürt sorunu üzerine çalışan Taner, Mele Mustafa Barzani ile de karargahında görüşmüştü. Taner daha sonraki yıllarda Mustafa Barzani'nin oğlu Mesut Barzani ile yedi kez görüştü.

Yakın çevresine sık sık "Ben Kürt meselesini Musa Anter'den öğrendim" dediği iddia edilen Taner, Musa Anter'i izleyen MİT elemanından birisiydi. Anter'in dört defa tutuklanmasında rol oynayan Taner'in, Anter'i sorgulayanlar arasında da yer aldığı biliniyor.
Emre Taner, Şenkal Atasagun'un MİT Müsteşarı olduğu dönemde İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmüştü. İlk olarak Ertuğrul Özkök tarafından gündeme getirilen bu görüşme daha sonra Öcalan tarafından da doğrulanmıştı.

Taner'in Müsteşarlık serüveni
İlk defa 1992 yılında MİT Müsteşarlığı için adı geçen Taner 13 yıllık bir bekleyişin ardından 2005 yılında MİT'in başına getirildi. 1967 yılında MİT'e giren Taner, 1994`te Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi. Sönmez Köksal göreve geldikten sonra MİT'te "4 E" adıyla bilinen operasyona maruz kalan yöneticilerden biri oldu. Atasagun'un emekliye ayrılmasından iki yıl önce AKP, MİT'te alternatif Müsteşar arayışına girmişti. Dönemin Başbakanı Abdullah Gül MİT`in eski kıdemli yöneticilerini çağırarak yeni MİT müsteşarının kim olabileceği konusunda görüş aldı.

Önemli açıklama
Emre Taner, MİT'in kuruluşunun 80. yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşma ile çok tartışılmıştı. 2007 yılında yaptığı konuşmada dengelerin değiştiğini söyleyen Taner, "Uluslararası sistem yeniden tanımlanıyor, birçok ülke ulusal egemenliğini yitirecek. Türkiye, kendisini olayların akışına bırakarak savunma pozisyonunda kalamaz" demişti.

21. yüzyılın ilk çeyreğinin, uluslararası ilişkiler ve güvenlik alanında yüzyıl boyunca önemli değişimlere yol açacak parametrelerin gelişmekte olduğu bir evreyi de işaret ettiğini söyleyen Taner, "Bulunduğumuz dönem, gelecekte birçok ulus devlet ve milletin hızlı bir şekilde tarih maratonunu kaybetmeye başladığı süreci anlatacaktır. Bu devletler sadece gelişmemekle ve dünya yönetiminde söz sahibi olanlar arasına dahil olmamakla kalmayacak, aynı zamanda birçoğu günümüz teknolojik devriminin ve küresel ekonominin rekabetine dayanamayıp ulusal egemenliklerini de büyük ölçüde yitireceklerdir" demişti.

Önümüzdeki dönemde uluslararası sistemin kuralları belirlenmiş stabil bir yapıya kavuşacağını ummanın ve bu yönde tanımlamalar geliştirmenin faydasız olduğunu öne süren Taner, Türkiye'nin bu dönemdeki ihtiyacının "Güçlü bir ekonomi, kusursuz bir dış politika ve caydırıcı bir askeri yapılanma" olduğunu iddia etmişti.