Mısır kaynıyor, AKP sessiz

AKP hükümeti, Mısır’daki gösterilerin yedinci gününde sessizliğini koruyor. Hükümetin, İsrail’in bölgedeki en önemli müttefiki olan Mübarek rejiminin geleceği konusunda, ABD’nin daha açık bir tavır belirlemesini beklediği yorumları yapılıyor.

AKP hükümeti, Mısır’daki olaylarla ilgili henüz resmi bir değerlendirme yapmış değil. “Millet iradesi” söylemini sık sık kullanan AKP'liler, Mısır’daki halk hareketi karşısında sessizliklerin korumayı sürdürüyor.

Erdoğan halka karşı şiddete karşı çıkmış
AKP hükümeti Mısır’daki gelişmeleri sessizlikle izlerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, konuyla ilgili ayrıntıları basınla paylaşılmayan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler.

Görüşmeyle ilgili resmi açıklamada, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edildi. Açıklamada, “Bu bağlamda halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar verici sonuçları olacağı hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, tarafların bundan sonraki gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir” denildi.

Daha önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Mısır'daki gelişmeleri vatandaşlarımız açısından da yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar bize ulaşmış herhangi vatandaşımıza yönelik bir şiddet yok'' dedi. Davutoğlu, halk hareketi konusunda ise herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, bu ülkede yaşanan olayları çok yakından izlediklerini, gelişmelerin bakanlığa aktarıldığını, Mısır'daki gelişmelerle ilgili genel değerlendirme ve açıklamaları, Türkiye Dışişleri Bakanlığının veya sözcüsünün yapacağını bildirdi. Ancak bakanlıktan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

“Türkiye model oldu”
Mısır’la ilgili bir açıklama yapan az sayıdaki AKP'liden biri Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli oldu. Gedikli, Mısır'daki halk hareketiyle ilgili açıklama yapmak yerine, AKP hükümetini övdü.

Türkiye’nin Tunus ve Mısır’a model olduğunu iddia eden Gedikli, "Tunus’taki üniversite mezunu seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin çığlığını bütün dünya duydu. Bu aslında bir dönemin de başlangıcı. Bu artık insanların refah talep etmeye başladığını gösteriyor. İnsanlar artık refahın tabana yayılmasını istiyor. Bütün ülkelerde bu böyle olacak. Bu konuda da Türkiye aslında bir model teşkil ediyor. Türkiye’nin 8 yılda gelmiş olduğu nokta, aslında bu ülkeleri, bu ülkelerin vatandaşlarını da bir anlamda etkiliyor. Çünkü ekonomik olarak ortaya konan performans, Türkiye’de demokraside ve insan haklarında gelinmiş olunan nokta bir model oluşturuyor” dedi.

Müslüman Kardeşler karar verince İslamcılar da sokağa çıktı
Öte yandan Müslüman Kardeşlerin eylemlerin ilk günlerindeki tereddütünü aşarak, protestolara katılmaya karar vermesi, Türkiye’de de bazı İslamcı grupları harekete geçirdi.

Aralarında İnsani Yardım Vakfı ve Mazlum-Der üyelerinin olduğu bir grup Ankara’daki Mısır Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenleyerek, Mısır’daki protestoculara dayanışma mesajı iletti. Pazar günü yapılan eylemde Hüsnü Mübarek aleyhine sloganlar atıldı.

İstanbul’daki Mısır Konsolosluğu önünde de küçük bir gösteri düzenlendi.

Cumartesi günü ise aralarında BDP, MAZLUMDER, EDP, DSİP, DÖH’ün bulunduğu bir grup " Mübarek Diktatörlüğüne Son Mısır Halkının Yanındayız" pankartıyla Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray meydanına yürüdü.

(soL-Haber Merkezi)