Mısır Cumhurbaşkanı: 'Türkiye ile güzel ilişkiler istiyoruz'

Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mısır devlet televizyonunda katıldığı programda "Türkiye ile aramızda güzel ilişkilerin hakim olmasını temenni ediyoruz" dedi.

AA'nın haberine göre Mısır devlet televizyonunda katıldığı programda konuşan geçici Cumhurbaşkanı Mansur, "Ne biz ne de Türk halkı, Türkiye yönetiminden, belirli bir grup ya da hizip perspektifinden bakan bir tutum beklemiyorduk. Türkiye ile aramızda güzel ilişkilerin hakim olmasını temenni ediyoruz ancak hiç bir Mısır işlerine karışılmasını kabul etmeyiz. Biz, içişlerimize müdahale edilmemesi kaydıyla tüm dünyaya açığız" diye konuştu.

Mansur, Türkiye ile ilişkilerde gerginlik yaşanacak mı soruna, "Biz Türkiye yönetiminin gelecekte ne yapacağını bekliyoruz ve tutumumuzu ona göre belirleyeceğiz" cevabını verdi.

Mısır'ın Filistin davasını desteklemede kararlı olduğunu iddia eden Mansur, Mısır'ın rolünde gerileme olmayacağını ve İsrail ile imzalanan anlaşmalara sadık kalacağını söyledi.

Mansur, Mısır medyasının bir kısmında çıkan, Katar'ın özellikle darbeden sonra Mısır'ı bölmeye çalıştığına ilişkin haberlerle ilgili olarak, "Katar'ın tutumu konusunda sabrımız taşmak üzere" dedi.

Ülkedeki olağanüstü hal uygulaması konusunu da değerlendiren Mansur, "Ülkenin karşılaştığı tehlikeyi önleyecek başka bir alternatif bulamadığımız için vatanı koruma amacıyla böyle bir adım attık. Olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması, güvenlik durumundaki iyileşmeye bağlı" diye konuştu.

Geçiş dönemi için belirlenen yol haritasında ilerlemeden dönüşün olmadığını ve bazı güçlerin engelleme çabalarına rağmen yol haritasında değişiklik yapılmayacağını kaydeden Mansur, "Dünyadaki hiç bir güç, saati geriye döndüremeyecektir" ifadesini kullandı. Mevcut hükümetin birçok zorlukla karşılaştığını da dile getiren Mansur, sözlerini şöyle tamamladı:

"Enflasyon oranı yüzde 8.6, işsizlik oranı da yüzde 13. Gençlerin 3 milyon 500 bini iş arıyor. Dış borç oranı şimdiki mali çeyreğe göre yüzde 14.7'ye, iç borç mevcut mali çeyrekte yüzde 82.2'ye ulaştı ve dış borç 38.4 milyar dolara çıktı. 71 milyar cüneyh ihracata karşılık 147 milyar cüneyh ithalat gerçekleşti ve 76 milyar cüneyh açık var."