Minareler süngümüz camiler üssümüz mü?

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde gergin bir dönem yaşanırken Azerbaycan'da iki caminin teknik nedenlerle ibadete kapatıldığının açıklanması Türkiye'de dincilerin tepkisine neden oldu. Yeni Şafak Gazetesi kapatılan cami için “stratejik açıdan büyük öneme sahip” açıklaması yaptı. Caminin stratejik kullanımı akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Ermenistan ile sınır kapısının açılması olasılığını da gündeme getiren, iki ülke arasında Nisan ayında hızlanan görüşme trafiğinin ardından gerilimli bir sürece girmişti. Sınır kapısı tartışmalarından kısa bir süre sonra Nisan ayı sonunda Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Diyanet Vakfı'na bağlı Şehitlik Camii'nin "tamirat nedeniyle kapatıldığına" dair haberler Türkiye basınında geniş yer bulmuştu. İki gün önce de Bakü Devlet Üniversitesi kampüsünde bulunan yine Diyanet Vakfı'nın yaptırdığı İlahiyat Camii'nin "evraklarındaki sorunlar" nedeniyle kapatılması gündeme geldi. Azerbaycan'da Türkiye bağlantılı ikinci caminin kapatılma olasılığı dincilerden büyük tepki gördü. Yeni Şafak Gazetesi Şehitlik Camii'ni "stratejik açıdan büyük öneme sahip" olarak nitelendirdi.

Stratejik açıdan büyük önemi var
Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Albayrak Grubu'na ait TV Net adlı televizyondaki, Azerbaycan'daki camilerin neden kapatıldığı konusunu gündeme taşıyan programda yine aynı televizyonun editörü Cahide Hayrunnisa Yağcı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Bakü ziyareti sırasında kendisine eşlik ederken Şehitlik Camii ziyaretinde caminin tadilata ihtiyacı olmadığını gördüğünü aktardı. Yağcı Şehitlik Camii'nin "stratejik açıdan büyük önem taşıdığını" belirtti ve "camilerin kapatılmasının sınırların açılmasıyla aynı tepkiyi yaratacağı" yorumunda bulundu.

Camiler Diyanet Vakfı'nın
Biri "tadilat nedeniyle" bir aydır kapalı bulunan, diğeri de "resmi belgelerinde sorun olduğu" gerekçesi ile kapatılacağı açıklanan iki cami de Türkiye'de faaliyet gösteren ve Diyanet İşleri bağlantılı Diyanet Vakfı tarafından yaptırılmış bulunuyor. 1975 yılında kurulmuş olan Diyanet Vakfı, yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra, yurt dışında da özellikle, Sovyetler Birliği'nin çözülüşünün ardından kurulan ve Türkiye'de "Türki Cumhuriyetler" olarak adlandırılan ülkelerde faaliyetlerde bulunuyor. Bu faaliyetlerin başında cami ve kuran kursu inşa etmek, ilahiyat fakültesi ve imam-hatip lisesi açmak geliyor. Vakıf şu ana kadar Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan'da birer İlahiyat Fakültesi, Sofya'da bir Enstitü, Azerbaycan, Romanya ve Bulgaristan'da toplam beş İmam-Hatip lisesi açmış bulunuyor. Bunların yanı sıra vakıf bu ülkelerden Türkiye'deki ilahiyat fakülteleri ve imam-hatip liselerinde okutulmak üzere öğrenci getirilmesini de sağlıyor.

Azerbaycan'ın dinciler nezdinde sicili "kabarık"
Azerbaycan'da daha önce de camilerin kapatılmış olduğu, son iki cami ile birlikte yeniden gündeme getirildi. Buna göre, geçen yaz da camiye yapılan bir bombalı saldırı sonucu Ebu-Bekir camisi kapatılmıştı. Saldırıdan sonra insanların cami bahçelerinde namaz kılması da yasaklanmıştı. Yine Azerbaycan'daki Cuma Mescidi'nin de iki yılı aşkındır kapalı tutulduğuna dikkat çeken Star Gazetesi Azerbaycan'da daha önce de ezanın hoparlörlerle okunmasının durdurulmuş olduğunu gündeme taşıdı.