MGK gündeminde Türkiye yok, Ortadoğu var

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 2013 yılının son toplantısı sona erdi. Yapılan açıklamaya göre, Ortadoğu ve Suriye'deki gelişmeler gündeme alındı, Türkiye'de devleti ve AKP'yi sarsan büyük kriz konuşulmadı.

Cumhuriyet'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantı, 3,5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu'nda dün yapılan değişikliğin ardından Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ilk kez toplantıya katıldı. Bekir Bozdağ ise ilk kez Adalet Bakanı sıfatıyla toplantıda yer aldı.

Toplantı sonrası Çankaya Köşkü’nden yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"Yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının icra edilmesi nedeniyle geride bıraktığımız bir yıl içerisinde, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini ilgilendiren olaylarla, bunlara karşı yürütülen faaliyetler görüşülmüş, bu kapsamda alınması gereken ilave tedbirler değerlendirilmiştir.

Suriye’deki gelişmeler: insani boyutu, bölgesel güvenlik ve Türkiye’nin güvenliğine yönelik etkileri dahil olmak üzere, kapsamlı biçimde ele alınmış, ülkede ihtilafın halkın meşru talep ve beklentileri doğrultusunda, sona erdirilmesine yönelik yürütülen çabalarda gelinen aşama müzakere edilmiştir. Ayrıca, ülkemize sığınan Suriyeliler'in durumu gözden geçirilmiştir.

Toplantıda son olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin yanı sıra Irak ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz görüşülmüş, bu ülkedeki güvenlik ve istikrar durumu değerlendirilmiştir."