Mehdi Eker, Sami Güçlü’nün ayağını nasıl kaydırdı?

Mehdi Eker’in, kendisinden önceki Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün yerine geçmek için ne yaptığına dair Wikileaks belgelerinde büyük bir iddia var. İddiayı Amerikalılar’a anlatan ise, Enerji Bakanı Hilmi Güler!

8 Haziran 2005'te Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nden Vaşington’a gönderilen ve AKP hükümetinde o dönemde 4 Haziran’da yapılan bakan değişikliklerinin ele alındığı belgede, çarpıcı bir ayrıntı dikkat çekiyor.

Belgeye göre AKP içinden çok sayıda kişi, Amerikalılar’a bilgi taşıyor. Bunlardan birisi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler. Belgeye Hilmi Güler, değişikliklerden iki gün sonra, 6 Haziran’da ABD’lilerin güvendikleri bir bağlantılarına Erdoğan’ın, Gül ve çevresinin kendi politikasına ne kadar zarar verdiğini fark ettiğini söyledi.

Belgede ABD’nin AKP’ye yakın kaynaklarının ve bizzat Hilmi Güler’in anlattıklarına dayanılarak, yeni Tarım Bakanı Mehdi Eker, Erdoğan’a yakın “makul fakat pasif” biri olarak tanımlanıyor.

Belgede, Mehdi Eker’in önceki bakan Sami Güçlü’nün yerine geçişi ise şu sözlerle anlatılıyor:

“Bu bağlantılar ve Enerji Bakanı [Hilmi Güler], [Mehdi] Eker’in önceki bakan Sami Güçlü’yü ortadan kaldırmak için altı ay önce Rus hükümetinden gelen ve bitki sağlığı gerekçeleriyle tüm Türk meyve ve sebzelerinin ithalatını durdurmakla tehdit eden notayı Güçlü’den sakladığını ayrıntılarıyla anlattılar.”

Güldal Akşit’in babası Fethullahçı
Aynı belgenin 3’üncü maddesinde yeni Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit için “tartışmalı İslamcı bilge Fethullah Gülen’in takipçisi ve [Abdülkadir] Aksu’nun yakın çalışma arkadaşı Galip Demirel’in kızı” ifadeleri kullanılıyor.

Mehmet Mehdi Eker’in de Nakşibendi tarikatında üst bir mevkide bulunduğu ve Diyarbakır’daki yerel bir aşiretten geldiği vurgulanıyor.

Faruk Özak sadık bir Erdoğancı
Belgede, Faruk Nafiz Özak için ise “İslamcı Milli Görüş hareketinin Sufi çizgisinden” geldiği ve Erdoğan’ın sessiz, sadık bir adamı olduğu, daha önce Trabzonspor’un kaptanlığını yaptığı için AKP’nin sporu taban kazanma stratejisinin bir parçası olarak bakan yapıldığı söyleniyor.

(soL - Dış Haberler)