Meğer YÖK eşitlikçiymiş!

Eğitimde özelleşmeyi tam gaz sürdüren YÖK, “eşitlik sevdalısı” kesildi. Danıştay’ın kararına itiraz için bayram boyunca çalışan YÖK, amaçlarının “fırsat eşitliği” olduğunu iddia etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Danıştay’ın aldığı katsayı düzenlemesini iptal kararına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Yusuf Ziya Özcan döneminde eğitimde özelleşmeyi had safhaya çıkaran YÖK, itirazdaki amaçlarının “fırsat eşitsizliğini, kast sistemini sona erdirmek” diyerek dinleyenleri güldürdü.

“Amacımız fırsat eşitliği”
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, kendisinin ve bazı YÖK üyeleri bayram süresince itiraz dilekçesini hazırlamak için çalıştıklarını açıkladı.

İtiraz dilekçesinin 7-8 maddeden oluşacağını söyleyen Özcan, katsayı farkı uygulamasını kaldırma kararı için “Amacımız fırsat eşitliğini sağlamaktı” diye konuştu.

Zaman’a “sızan” dilekçe maddelerindeyse şu ifade geçiyor: “Danıştay 8. Dairesi’nin görüşünün kabulü uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’mızda var olan kişinin kendini geliştirmesi, eğitim hakkı ve özgürlüğüne aykırı eğitimde adeta kast sisteminin kabulüdür.”

Öte yandan Yusuf Ziya Özcan’ın ve YÖK üyelerinin fırsat eşitliğini ancak İmam Hatiplerin önünü açmak söz konusu olunca hatırlamış oldukları dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere henüz birkaç ay önce harçlara yüzde 500 zam yapma önerisi getiren YÖK, emekçi çocuklarına üniversite kapısını kapatmayı gündemine koymuş, ancak üniversitelilerin protestoları üzerine kararını geri almak zorunda kalmıştı.

“Yasa çıkarırız”
Danıştay’ın kararına yaptıkları itirazın sonuç vermemesi durumunda “alternatif planları” olduğunu söyleyen Özcan, alenen “Hukuku takmıyoruz” mesajı verdi.

“Gerekirse yasa çıkarırız” diyen Özcan, katsayı farkının azaltılması ve ortaöğretim başarı puanının düşürülmesi gibi alternatif planlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

“Ergenekon zihniyetinin yansıması”
YÖK’ün Danıştay kararına itirazı öncesinde, hukuka yönelik saldırganlığını doruk noktasına çıkaran Zaman, dün yayınladığı haberinde Danıştay’a sert bir biçimde cephe aldı.

Dilekçe maddelerini büyük ölçüde yayınlayan Zaman, İslamcı meslek ve eğitim kuruluşlarının birbirinden saldırgan demeçlerine de geniş yer verdi. Bunlar arasında Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya’nın “Karar Ergenekon’un hukuksal kılıfı” biçimindeki açıklaması dikkat çekti.

İstanbul Barosu’nu da hedef gösteren Kaya, “Danıştay’da dava açılırken İstanbul Barosu başvuru yapmıştı ve Baro Başkanı, eşitlik kararının anlamsız olduğunu ve adaletin ancak eşitler arasında sağlanacağını söylemişti. Burada halkın bir kesimini diğer kesimi ile eşit görmeyen bir anlayışın mahkeme kararı ve oybirliği ile tescillendiğini görüyoruz. Hukuktan değil, Ergenekon zihniyetinin hukuk adına halka dayatılmasından söz edebiliriz.” diye konuştu.

YÖK, itirazını 2 Aralık Çarşamba günü sunacak.
(soL - Haber Merkezi)