MEB'den insafsız uygulama: 'Ya ailen ya maaşın'

MEB'in yeni uygulamasıyla, özür grubu atamalarında ailesinin yanında çalışmak için branşını değiştirmeyi göze alan, ancak buna karşın ataması yapılamayan öğretmen aylıksız izne çıkmaları önerisi getirildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden SinanTartanoğlu'nun haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özür grubu atamalarında ailesinin yanında çalışmak için branşını değiştirmeyi göze alan öğretmenlerin de atamasını yapamayınca, aylıksız izin önerisini getirdi. Uygulamaya göre, atama talepleri yerine getirilmeyen öğretmen talep ederse, en az bir sonraki özür grubu atamalarına kadar aylıksız izne ayrılabilecek.

MEB’in, özür grubu atamalarını yapmayacağını duyurması tartışmalara yol açmış, devreye giren eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuyu Başbakan Tayyip Erdoğan’la paylaşacağını açıklayınca bakanlık, özür grubu atamalarına “alan değiştirme/yan alana geçme” koşulu koymuş, uygulama “Ya ailen ya alanın” eleştirilerine yol açmıştı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzalı 9 Ekim tarihli genelgede, özür grubu atama talebi bulunan öğretmenlerden “bazılarının atanmak istedikleri illerde alanlarında açık norm kadro bulunmaması ve il genelinde öğretmen fazlalığı oluşturulmaması bakımından yer değişikliklerinin gerçekleştirilemediği” belirtildi. Bu öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi için alan değişikliği yoluyla atanmaları, bunun mümkün olmadığı durumlarda da becayiş yoluyla yer değiştirebilmeleri gibi ilave tedbirler alındığının vurgulandığı genelgede, hâlâ yer değişikliği yapılmayan öğretmenlere, istemeleri halinde aylıksız izin verilebileceği belirtildi.

En fazla 3 yıl ücretsiz izin
Atanmak istedikleri yerde, alanlarında ihtiyaç bulunmaması nedeniyle yer değişikliği gerçekleştirilemeyen öğretmenler, yer değiştirmelerin sonuçlanmasından itibaren 1 ay içinde aylıksız izin almak istediklerini belirten bir dilekçeyle görevli bulundukları eğitim kurum müdürüne başvuracaklar. Yapılan değerlendirmenin ardından öğretmenlerin kadroları il milli eğitim müdürlüklerine çekilecek. Genelgeye göre, talepleri ile aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atanamamaları halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına atanacaklar. Öğretmenlerin aylıksız izin süreleri bir sonraki özür durumu atamalarına kadar geçerli olacak. Yeni atama döneminde öğretmenin özür grubu atama talebi tekrar değerlendirilebilecek. İl içinde özür durumundan atama talep eden öğretmenlerin izne ayrılmaları ise aylıksız olsa bile mümkün değil.