Mavi Marmara gemisi İstanbul'a döndü

Türkiye'den Gazze'ye yardım malzemeleri götürürken 31 Mayıs tarihinde İsrail askerlerinin baskın düzenlediği ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi İstanbul'a döndü. Baskının ardından gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri ise düzelme yolunda.

22 Mayıs'ta İstanbul Sarayburnu'ndan abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıkan ancak 31 Mayıs'ta Akdeniz'de uluslararası sularda İsrail askerlerinin kanlı baskını sonucu yolculuğunu tamamlayamayan Mavi Marmara gemisi bugün İstanbul'a döndü. Geminin Sarayburnu'na dönüşü nedeniyle İHH tarafından karşılama etkinliği düzenlendi.

Gemi son 1,5 aydır Çanakkale'nin Kepez Limanı'nda bekletiliyordu.

Gemiye Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'ne bağlı iki römorkör eşlik etti. Geminin üzerinde İsrail baskınında hayatını kaybeden kişilerin resimleri bulunuyordu.

Gemi bir hafta boyunca Sarayburnu'nda kalacak, daha sonrasında Tuzla Tersanesi'ne çekilecek.

Baskından akılda kalanlar...
31 Mayıs'ta gerçekleşen kanlı saldırı tüm dünyada önemli bir gündem haline gelmiş, Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde İsrail'i protesto eylemleri düzenlenmişti.

İslamcı bir dernek olan İHH'nın İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.'den satın aldığı gemiyi, Gazze'ye hareket etmeden kısa bir süre önce Komor Adaları bandırasına geçirmesi akıllarda ciddi soru işaretleri yaratmıştı. Zira, geminin bandırası değiştirilmemiş olsaydı, İsrail'in uluslararası sularda gerçekleştirdiği baskın uluslararası hukuk gereği Türkiye topraklarına yapılmış sayılacaktı.

Saldırının ardından Fethullah Gülen'in İHH ve AKP'yi suçlayarak, geminin Gazze'ye gitmek istemesini "otoriteye başkaldırmak" olarak nitelendirmesi ve ABD'nin Birleşmiş Milletler soruşturması konusunda Türkiye'ye destek olmaması da yine akılda kalan gelişmeler oldu.

Baskının ardından Türkiye-İsrail ilişkileri diplomatik anlamda gerilse de gerek savunma sanayi alanındaki işbirliği gerekse de ticari ilişkiler konusunda bir değişiklik olmadı.

Geminin Türkiye'ye döndüğü bugün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail ile ilişkilerin düzelmesini istediklerini açıkladı.

(soL - Haber Merkezi)