Maltepe Milli Eğitim’den okullara “seçmeli din derslerine duyarlı olun” uyarısı

Okullarda seçmeli dersler için başvuruların bu hafta alınması planlanırken, din temelli derslerin seçilmesine yönelik yönlendirmeler sürüyor.

Okullarda seçmeli ders olarak alınabilecek derslerin arasına bu yıl din temelli seçmeli dersler de eklenirken, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okullara gönderilen yazı seçmeli derslerin okullarda nasıl “seçileceğine” dair de ipucu veriyor.

4+4+4 olarak bilinen yasayla bu yıl zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi yanında, Hz. Muhammed’in Hayatı, Kuran-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler adlı dersler 5. sınıf ve 9. sınıf öğrencileri için seçilebilecek dersler arasında sunuluyor. AKP Muğla Milletvekli Ali Boğa yeni sisteme ilişkin yaptığı bir değerlendirmede “bütün okulları imam hatip okulu yapma şansını elde etmiş durumdayız. 4+4+4’ten sonra Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olmasından sonra bu şansımız var” şeklinde konuşmuştu.

AKP iktidarı bu dersleri okullarda seçmeli ders haline getirerek bütün okulları imam hatipleştirme yolunda adım atmak isterken, İstanbul’un Maltepe İlçe Müdürlüğü’nden okullara gönderilen yazıda konuya ilişkin açık yönlendirme dikkat çekiyor.

4 Eylül tarihinde “Tüm Resmi ve Özel Okul Müdürlüklerine”, konu bölümünde, “seçmeli dersler” yazısıyla Müdür Faik Kaptan imzasıyla gönderilen yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

“Okullarda okutulacak Seçmeli Dersler ile ilgili olarak yayınlanan genelgenin incelenerek buna göre hareket edilmesini,
-Şikayetlere
- Mağduriyetlere fırsat verilmemesini,
-Ekteki dilekçe örneklerinin ve genelgenin çoğaltılarak girişlere ve panolara asılmasını,
- Öğrenci ve velilerin şu derslerin öğretmeni var-yok denilerek farklı algılamalara sebebiyet verilmemesini,
- Özellikle kanunen seçmeli dersler alınan Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı dersleri konusunda duyarlı olunmasını
- Gerektiğinde her problemin Müdürlüğümüze intikal ettirilmesini önemle rica ederim. “

Yazıda bahsedilen dilekçe örneklerinde sıralanan seçmeli dersler listesinde de din temelli seçmeli dersler ilk üç sırada yer alırken, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Kaptan tarafından gönderilen yazıda açıkça bu derslere “duyarlı” olunması çağrısı yapılıyor.

Okullarda baskıya dikkat
Seçmeli derslerin gerek 5. sınıflar, gerekse de 9. sınıflar için okul müdürlüklerine iletilmesi için son tarih 12 Eylül olarak belirlenirken, çeşitli okullar tarafından öğrencilere verilen hazır dilekçelerde doğrudan din temelli seçmeli derslerin işaretlendiği kaydediliyor.

Cuma hutbesinde seçmeli ders çağrısı
AKP ve yandaş dernek, vakıflar imam hatip seferberliğinde gösterdiği çabayı seçmeli dersler başlığında da gösterirken, 7 Eylül günü İstanbul’da Cuma namazlarında okunan hutbelerde de velilere bu dersleri çocuklarınıza seçtirin çağrısı yapıldı. Okunan hutbede şu ifadelere yer veriliyor:

“Aziz Müslümanlar! Okullarımızda yeni bir eğitim-öğretim dönemi başlıyor. Bu yıl Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerine ilaveten Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı seçmeli ders olarak okutulacaktır. Bu fırsatı değerlendirmek biz velilerin bu dersleri seçmesine bağlıdır. Bu konuda duyarlı davranarak çocuklarınızı yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ve sevgili peygamberimizin hayatıyla tanıştırarak onların dinimizi öğrenmelerine, ibadetlere alışmalarına, sevgi ve saygı bilinci kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca Kur’an Kursları ve İmam-Hatip Okulları da çocukların dinimizi öğrenmelerine katkı sağlayacak eğitim kurumlarıdır.”

(soL-İstanbul)

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden okullara gönderilen yazı