Madenciye orman yasağı kalktı!

Ormanlık alanlarda Ocak 2009'dan bu yana çalışma yapmaları yasaklanan madencilere yeniden 'orman vizesi' verildi. Çevreciler, 'karar hukuka aykırı' derken, madenciler 'geç kalınmış bir adım' açıklaması yaptı.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, Bakanlar Kurulu'nda geçen hafta karara bağlanan yeni uygulamaya göre, madenciler artık ormanlık alanlarda da arama-çıkarma faaliyeti yapabilecek. Bugünden itibaren ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetleri için Orman Genel Müdürlüğü'nden gerekli ruhsat izinleri alınabilecek. Kararla, başta Kaz dağları olmak üzere ormanlık alanlardaki madencilik çalışmaları yeniden başlayacak. Madenlerin faaliyete geçmesiyle, binlerce ağaç da kesilecek.

'Bakanlık bizden aldığı paraların hesabını versin!'
Yasak nedeniyle madencilerin 2009 sezonunu boş geçirmek zorunda kaldığını belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Şimdi izinler yeniden verilecek ama sezonun bitmesine 1-2 ay kaldı. Keşke bu karar yaz başında alınabilseydi" dedi. Sektördeki sıkıntıların uzun vadeli çözümü için Maden Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizen Kahyaoğlu, "Her ağaç, her çiçek çevre değildir. Bunların altında bir de madenler var. Biz çevreye duyarlı iş yapacağız, devlet de bizi sıkıntıya sokacak kararlar almayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Karara tepkiler
TEMA Vakfı Hukuk Müşaviri Ömer Aykul: Bu işlemi yapmak, hukuka aykırılıktır. TCK'nın 309. maddesi açık. Bu karar fiilen Anayasa'yı ihlaldir. Bakanlar Kurulu, bir bakanlığın çıkardığı yönetmelikle ilgili karar alamaz. Bakanlar Kurulu müşterek karar alabilir. Kimse bunlar, hükümeti o kadar baskı altına almışlar ki "bir adım atalım sesleri kesilsin" türünden bir karar alındı. Baskı gruplarına da "hükümeti rahat bırakın" demek gerekiyor. Bu Bakanlar Kurulu kararının fiili uygulama hükmü olamaz. Buna göre uygulumaya girenler suç işlemiş olur.

Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Yılmaz Kilim: Anayasa Mahkemesi 15 Ocak 2009'da Maden Kanunu'ndaki 7. maddenin 1. fıkrasını iptal etti. Şubat'ta Danıştay da söz konusu yönetmelikteki bazı maddeleri buna istinaden iptal etti. Yönetmelik işlemez hale geldi. Ama şimdi aynı yönetmeliğe ek madde ekleyerek Orman Genel Müdürlüğü'nün yönetmeliğine atıfta bulunuyorlar. Oysa Orman Genel Müdürlüğü yönetmeliği de Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı ve Danıştay'ın iptal ettiği yönetmeliğe atıfta bulunuyor. Hukuki olarak daha büyük bir karmaşa çıktı. Hukuka uygun olmayan bir kanun çıkarıldı. Orman alanlarının talanına izin verildi.

Madencilikte yasak süreci nasıl işledi
* Anayasa Mahkemesi, Ocak 2009'da Maden Kanunu'nda madencilik faaliyetleri için gerekli izinleri düzenleyen 7. maddenin 1. fıkrasının iptal edilmesi yönünde karar verdi.
* İptal edilen madde, orman ve sit alanlarından kültür ve turizm koruma bölgelerine kadar çeşitli bölgelerde yapılacak madencilik faaliyetleri için alınacak izinleri düzenliyordu.
* Bunun üzerine Danıştay 8. Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'nin yasal dayanağını yitirdiğini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı aldı.
* Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ardından Orman Genel Müdürlüğü de bir genelge yayınlayarak, orman alanlarının madenciler için artık yasak bölge olduğunu duyurdu.

(soL - Haber Merkezi)