Madem garabet patronlara devret

Son altı yıldır iktidarda yaptığı icraatlarla eğitimin tamamıyla çökmesinin yolunu açan AKP, ÖSS sınavlarının yapıldığı gün, başbakanın ağzından içinde bulunulan duruma "garabet" nitelemesi yaptı. Üniversiteye hazırlık kurslarını eleştiren Erdoğan'ın hedefi eğitimdeki özelleştirme uygulamalarını yeniden düzenleyerek eğitimin tam anlamıyla sermaye denetimine geçmesini sağlamak.

HABER MERKEZİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, fen lisesinden ve Anadolu lisesinden mezun olanların bile hazırlık kursuna gittiğini, bunun bir "garabet" olduğunu ifade ederek, "Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş, bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?" dedi.

Başbakan Erdoğan, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Hilton Oteli'ndeki organizasyonunda, "Eğitime yüzde yüz destek" kampanyasına katılanlarla yemekte bir araya geldi.

Yemekte yaptığı konuşmada, ÖSS sınavının yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız? Okullarımız yok mu, var. Bu okuldan mezun olan yavrularımız mezun olduğu zaman, niçin üniversiteye rahatça giremesin? Ama öyle bir sistem var ki okulda öğrendiği bilgiden imtihan edilmiyor, onun dışında bir bilgiyle imtihana tabi tutuluyor. Bu bilgiyi neresi veriyor? Üniversite hazırlık kursu veriyor. Bunlar aşılacak, ama milletçe buna karşı bir mücadeleyi vermemiz gerekiyor" dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Bakıyorsunuz en güçlü liseden, fen lisesinden, Anadolu lisesinden mezun oluyor, o bile hazırlık kursuna gidiyor, bu bir garabet. Bundan ülkemin kurtulması lazım. Milletçe kurtulmamız lazım."

Erdoğan bazı kolejlerin dışında öğrencilerin lisan eğitimi alamadığını savundu.

Türkiye'de eğitimin yıllarca ihmal edildiğini, gerek milli bütçede, gerek kadro tahsisinde ihmale uğrayan en önemli bakanlığın Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirten Erdoğan, bu kurumun alması gereken payı hiçbir zaman alamadığını kaydetti. Eğitimde "rekabet"in başladığını da belirten Erdoğan, "Bu bizim için güzel bir gelişme" dedi. Erdoğan yemeğe katılanlara eğitim alanında kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.