Libya da “haneye yazıldı”

Ortadoğu’da ABD onayı ve desteğiyle yürüyen AKP açılımında, Libya da AKP hanesine yazılanlar arasına girdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bakanların gerçekleştirdiği Libya ziyaretinde tanıdık görüntüler vardı: Vizeler kalktı, inşaat ihaleleri bağlandı, ticaret anlaşmaları yapıldı ve Erdoğan’ın Davos çıkışı övüldü…

Yaz Libya’yı deftere
Bir zamanlar emperyalist ülkelere mesafeli duran, ancak 2004’ten bu yana giriştiği açılımlarla uzlaşma sinyalleri veren Libya, bu uzlaşmada AKP kanalına özel önem verdiğini ortaya koydu.

Erdoğan için “İslam dünyasının lideri” nitelemesini kullanan Kaddafi, Türkiye’yle Libya arasında yaklaşık 30 yıldır sorun oluşturan 1980 öncesi müteahhit alacaklarını da ödeme kararı aldı. Karşılıklı alınan kararla, iki ülke arasında vize uygulamasına da son verildi.

Hatırlanacağı gibi Libya’ya ziyarette bulunan son Türkiye başbakanı Necmettin Erbakan olmuş, Erbakan bu ziyarette Kaddafi’den işittiği azarlarla gündeme gelmişti.

Açılımın mimarı: Müteahhitler Birliği
AKP’nin Libya’ya yönelik “tarihi” ziyaretinin mimarı, Müteahhitler Birliği oldu.

Uzun süredir Türk müteahhitler için Libya’da olanaklar olduğunun altını çizen ve “Libya’yı Ruslar’dan kurtaralım, biz alalım” mealinde açıklamalarda bulunan Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, dün de benzer ifadeler kullandı.

Türk şirketleri bugüne kadar Libya’da 21 milyar dolarlık iş yaptıklarıı söyleyen Eren, bu miktarın 11 milyar dolarının 2005 yılından sonra alındığını belirterek AKP’yi övdü. “Libya’da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık iş alınabilir” diyen Eren, şunları söyledi: “Rusya geldi, 4 milyar dolarlık demiryolu işini bir defada aldı, Çinliler zaten alıyor. Sayın Başbakan’ın ziyaretiyle daha büyük bazı projelerin Türk firmalarına verilmesi hususunda bir siyasi destek bekliyoruz.”

“Afrika’ya açılım stratejimizde kritik nokta”
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Libya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında bu yıl sonu itibariyle 2 milyar dolar olan ticaret hacminin beş yıl içinde 10 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, “Türk müteahhitleri dünyaya Libya’dan açıldı. Libya, Afrika’ya açılan stratejimizde önemli ortağımız” diye konuştu.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticarette Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası’nın da teminat mektubu vererek garantör rol oynayacağını söyledi.

(soL Haber Merkezi)